НОВИНИ

Веселин Цинзов: Надявам се Симеон Деянов да се мотивира и продължи устремено за следващите Игри

веселин цинзов надявам симеон деянов мотивира продължи готви устремено следващата олимпиада
bnt avatar logo
от БНТ
23:40, 08.02.2022
Чете се за: 03:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Бившият национал в ски-бягането и участник на три Зимни олимпийски игри – Веселин Цинзов, анализира в предаването "Олимпийски върхове" днешните олимпийски стартове в ски-бягането, които коментира в ефира на БНТ.

Йоханес Клаебо продължи да диктува правилата в ски-бягането и спечели четвърто олимпийско злато, след като безапелационно защити титлата си в спринта. Италианецът Федерико Пелегрино пък спечели втори пореден сребърен олимпийски медал в свободния стил в спринта, а 22-годишният руснак Александър Терентиев допълни призовата тройка.

"Определено си мислех, че ски-бягането е тежък спорт, но сега разбирам колко трудно е да си коментатор. Клаебо демонстрира своята класа и отказа останалите участници да се конкурират с него. Според мен той тепърва започва и в най-скоро време се надявам да подобри постиженията на Великия Бьорн Дели. Масовият старт на 50 км ще бъде черешката на тортата, но и отборният спринт е много атрактивна дисциплина и интересна за гледане", заяви Цинзов.

При жените представителките на Швеция Йона Сундлинг и Мая Далквист окупираха олимпийския връх, печелейки злато и сребро, а Джеси Дигинс донесе бронз за САЩ. Въпреки това, Цинзов е на мнение, че норвежката Юстина Ковалчик ще спечели останалите дисциплини при дамите.

"Изненада за мен е, че нямаше норвежки финал на спринт, все пак това е една от техните дисциплини. Но, в същото време Синдлинг показа превъзходна класа и през цялото състезание тя бе недостижима. При жените Ковалчик ще се нареди на първо място на повечето дисциплини, просто спринтът не е нейната дисциплина. Има скиори, които се готвят за различни дисциплини, но Ковалчик е една от фаворитките при жените", каза бившият национал в ски-бягането.

Той коментира и отсъствието на единствения ни представител в ски-бягането Симеон Деянов, който пропуска Игрите в Пекин заради усложнено здравословно състояние след боледуване от COVID-19.

"Много съжалявам за отсъствието на Мони Деянов, предвид това, че бе спечелил квота и бе подготвен за тези Игри. Надявам се той да се мотивира още повече и да продължи да се готви устремено за следващата Олимпиада. Той изпуска страшно много от гледна точка на опит, защото Зимните олимпийски игри са върхът на всички състезания. Ски-бягането е един от най-трудните спортове и е трудно да се намерят таланти. В момента момчетата в националния отбор имат стимул да се борят да продължават да се развиват. Мисля, че нещата ще им се получат", завърши Веселин Цинзов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Павел Ангелов: Това бяха последните ми Олимпийски игри
Павел Ангелов: Това бяха последните ми Олимпийски игри
"Денят започва" на 9 февруари: Говори екоминистърът Борислав Сандов
"Денят започва" на 9 февруари: Говори екоминистърът Борислав Сандов