НОВИНИ

Вицепремиерът Атанас Пеканов апелира НС да разгледа всички закони, свързани с Плана за възстановане

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:41, 04.11.2022
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
вицепремиерът атанас пеканов апелира разгледа всички закони свързани плана възстановане
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Апелирам към вас всички закони, които се отнасят до Плана за възстановяване и устойчивост, да бъдат разгледани от парламента. Не мога да кажа колко бързо ще бъдат приети, но ако някои от тях се забавят, ще се наложи някои от инвестиционните проекти да започнат преди тези законодателни промени да бъдат приети. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов по време на парламентарния блицконтрол.

"Защо ние не можем да изпълняваме новото финансиране, което е пред Плана да бъде срещу реформи? Вие когато встъпихте не като служебен вицепремиер видяхте, че има променен план. Заварихте план, в който нямаше средства, а имахте недовършени мерки и условия. Не догонвани бяхте от гледна точка на законодателства. Входирани са само 5 закона тук, от 20, които трябва да разгледаме. Последни сме в редичката откъм средствата в този план. Защо стоим на едно място по отношение на Плана за възстановяване", попита Деница Николова - ГЕРБ-СДС.

"Националният план е комплексен документ. Той бе окончателно приет през месец май тази година. В момента е в ход работата по отношение на второто плащане. Сега трябва да се забързат процесите и да наваксаме изоставания. Дали всички проекти ще се случват след като сме приели законодателство. Най-добрият вариант е да се направят първо подобренията на текущите закони. Аз апелирам всички закони, които касаят Плана, да бъдат приети възможно най-скоро. Ако се забавите, ще се наложи някои от проектите да започнат преди законите. Най-добрият вариант е първо реформи, а после инвестиционни проекти. Всички закони по втория транш са готови", отговори Атанас Пеканов - вицепремиер.

"Имаме криза в европейското финансиране. Имаме проекти с много спорна стойност в тях. Предвиждате ли да коментирате с ЕК, сключените на тъмно проекти, свързани с доставката на батерии и геотермална енергия", попита още Деница Николова от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Атанас Пеканов отговори, че служебният кабинет има ограничения във времето и правомощията си. Към момента резки промени по Плана за възстановяване няма механизъм, по който да се случат.

Одобрени са 7 оперативни програми по новия програмен период

Депутатът Станислав Анастасов от ДПС попита на какъв етап са оперативните програми в новия програмен период.

"В началото сме на изпълнението на оперативните програми. Одобрени са 7 броя. Това е ресурс от 14 милиарда, ще има и национално съфинансиране", отговори вицепремиерът.

И добави, че не може да се премахват текстове от Плана за възстановяване.

Искра Михайлова от "Възраждане" попита Пеканов във връзка с това, че до 2026 г. трябва да съкратим част въглищните мощности и до 2038 г. да приключим с тях - какви конкретни мерки са предприети в частта за премахване на тези текстове от Плана за възстановяване и устойчивост?

"Аз къде съм поел ангажимент, че Планът ще бъде променен? Няма такова нещо. Няма страна, която да спре плана си. Не можем да премахнем текстовете. Имам голямо желание да разговарям с хората, но когато имам какво да им кажа", отговори Атанас Пеканов.

Пеканов: Времето за анализи за еврозоната свърши

По отношение на влизането в еврозоната Цончо Ганев от "Възраждане" заяви:

"В анализа за готовността на влизането на България в еврозоната се казва, че България ще има равен глас от всички други държави. Няма такова нещо. Валутният борд е гарант за бюджетна дисциплина, той ограничава инфлация - извод на БНБ. БНБ казва, че българската икономика не е готова за влизането в еврозоната. Лихвите на търговските банки няма да паднат. България няма изгода да влиза в еврозоната.

От своя страна вицепремиерът Атанас Пеканов каза, че времето за анализи за еврозоната приключи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата протестира отказа на съда да върне в ареста бияча от Перник
Прокуратурата протестира отказа на съда да върне в ареста бияча от Перник
БУБА Баскетбол започна с победа участието си в Европейската младежка баскетболна лига
БУБА Баскетбол започна с победа участието си в Европейската младежка баскетболна лига