НОВИНИ

Вицепремиерът Марияна Николова посети Мелник и Роженския манастир

вицепремиерът марияна николова посети мелник роженския манастир
bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 07.02.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Мелник и едни от най-известните забележителности в района – Роженския манастир и храма на Преподобна Стойна „Св. Георги“.

Въпреки че е най-малкият град в България, Мелник определено има с какво да привлича туристи, заяви министър Николова по време на обиколката си в града.

Мелник притежава невероятни културно-исторически, археологически и архитектурно-художествени обекти, които правят очарованието му още по-голямо, а в съчетание с прочутото мелнишко вино гостите могат да допълнят своето изживяване, уточни вицепремиерът.

По думите ѝ именно това е една от основните цели на Министерството на туризма – развитието на различните видове нишови туристически продукти.

Вицепремиерът разгледа и Роженския манастир „Свето Рождество Богородично”, който е един от най-старите средновековни манастири в Пирин планина и се намира само на няколко километра от Мелник и в непосредствена близост до известните Мелнишки пирамиди. Историята на светата обител започва около XIII век и в него се намира чудотворната икона „Света Богородица Портаитиса”.

Министър Николова подчерта значението на религиозния и поклонническия туризъм за утвърждаване на страната като привлекателна дестинация за четири сезона, което е и акцент в рекламната и маркетингова политика на министерството.

Визитата на министър Николова продължи към село Златолист, сгушено в Санданско-Петричката котловина. Главната атракция там е църквата „Свети Георги”, построена през 1857 г. В началото на ХХ век в черквата живяла пророчицата Преподобна Стойна, известна със своите предсказания. И до днес хора от цялата страна посещават храма, за да отправят своите желания към Преподобна Стойна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британка успя да свали 60 кг. Как?
Британка успя да свали 60 кг. Как?
Късна драма лиши Манчестър Юнайтед от победа
Късна драма лиши Манчестър Юнайтед от победа