Вицепрезидентът: Адвокатурата трябва да има по-сериозна роля в законотворчеството у нас

от БНТ
21:40, 15.10.2020
Чете се за: 01:14 мин.
У нас
вицепрезидентът адвокатурата сериозна роля законотворчествотo нас

На честването на 15-ата годишнина на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна значимата роля на адвокатурата за утвърждаването на правовата държава

„Адвокатурата трябва да има по-сериозна роля в законотворчеството в България. Българските закони страдат от сериозен дефицит на професионална оценка на въздействието, който рефлектира върху живота ни. Без качествено и работещо в полза на хората законодателство няма как да имаме правова държава.“

Вицепрезидентът изтъкна ролята на юридическата гилдия, в това число на адвокатите, за промяната на Конституцията.

„Нито един уважаващ себе си юрист не иска да коментира по същество този проект. Това е достатъчна оценка“, заяви Йотова.

Вицепрезидентът е противник на схващането, че правова държава можем да постигнем само ако следваме предписанията на Европейския съюз и на различните европейски органи.

„Няма кой по-добре от юристите в България да знае дефектите на собствената ни система и какво трябва да се направи, за да имаме правова държава. Имаме доста примери как продиктувани отвън текстове се оказват неработещи и вредни“.

„Вашето професионално мнение трябва да се цени и да се чува от тези, които взимат решенията за развитието на България“, се обърна вицепрезидентът към присъстващите на честването.

Илияна Йотова поздрави гилдията за трезвата оценка и позициите, заявени по време на извънредното положение. Вицепрезидентът цитира думите на председателя на Управителния съвет на центъра адвокат Йордан Йорданов: Гражданите трябва да знаят.

„Да, гражданите имаха право да знаят какво се крие зад заповедите, редактирани по няколко пъти на ден, да са запознати с последствията от тях върху ежедневието си. Много лесно е да управляваш с всяване на страх и изкушението на властта от короната не е само игра на думи“, заяви Илияна Йотова.

„Вие сте общността, която казва кое е мястото на правото – мястото на правото е в защитата правата на българските граждани“, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова изтъкна богатата дейност на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ и го определи като своеобразна професионална агора, на която се сблъскват различни мнения, предават се знания и практически умения в името на защита правата на хората и на правовата държава и законността.

Адвокат Йордан Йорданов удостои вицепрезидента Йотова с плакет на центъра за „плодотворното сътрудничество в името на върховенството на правото и за признание на значимата роля на адвокатурата в демократичната държава“.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Над 30 000 французи се заразиха с коронавирус само за ден
Над 30 000 французи се заразиха с коронавирус само за ден
Протестен концерт и светлинен флашмоб в Русе
Протестен концерт и светлинен флашмоб в Русе