НОВИНИ

Вицепрезидентът: Изненада беше решението на Кирил Петков да изгони 70 руски дипломати

илияна йотова промяната конституцията северна македония стане започнат преговорите
bnt avatar logo
от БНТ
15:40, 29.06.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Изненада беше решението на премиера в оставка да изгони 70 руски дипломати. Нямаме достатъчно информация за това решение, но то е безпрецедентно, взето от правителство, което загуби доверието на българския парламент. Редно беше такова решение, ако има основание за него, да бъде взето от следващ кабинет. През годините сме се нагледали на правителства, които в последните си дни назначават и уволняват. Но за първи път се пристъпва до такова действие, което урежда двустранни отношения. Това коментира във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова.

Нинова: Спираме преговорите с "Продължаваме промяната" за кабинет, призоваваме Радев да свика КСНС заради руските дипломати

Тя обяви, че в Павликени е била попитана от журналисти за "разрива между президентската институция и БСП относно износа на оръжие за Украйна".

Според Илияна Йотова това не е проблем между президентството и БСП.

"Признанието дойде от премиера Петков пред чужда медия и чужда общественост, че изнасяме оръжие, макар и през посредници. Що се отнася до вчерашната реакция на Министерството на икономиката и индустрията - отговорът на бившето ръководство на ВМЗ-Сопот е ясен", допълни вицепрезидентът.

Тя коментира консултациите, свикани от президента.

"Заявих, че още в неделя президентската институция осъществи контакт с парламентарно представените партии, но никоя от тях не изрази притеснения за провеждането на консултации в понеделник. В последния момент от "Продължаваме промяната" и БСП отказаха. От наша страна е спазен чл. 99 от Конституцията. Президентската институция е показала, че винаги е готова за диалог. Гарантираме стабилността", каза още Илияна Йотова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ИТН: БСП постъпва правилно, Кирил Петков не става за премиер
ИТН: БСП постъпва правилно, Кирил Петков не става за премиер
Христо Иванов: По моя информация има решение на МС за руските дипломати от 18 май
Христо Иванов: По моя информация има решение на МС за руските дипломати от 18 май