НОВИНИ

Вицепрезидентът: Образът на Левски не бива да се преотдава и да служи за моментна политическа конюнктура

вицепрезидентът образът левски бива преотдава служи моментна политическа конюнктура
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:49, 18.07.2023
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

"Името, образът, историята на българския герой, на Апостола на свободата, не може да се преотдават. Неговата история, неговата личност и неговият образ е български и не може да служи никому за някаква моментна политическа конюнктура, да обслужи политическа идея и ей така да се злоупотребява, само защото някому е изгодно." Това заяви вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова в словото си по случай 186 години от рождението на Васил Левски при откриването на негов паметник в Созопол днес.

"Левски живее във всеки един българин и когато се изправиш пред неговия олтар, всеки един от нас съизмерва себе си с него, с неговите завети и послания.186 години по-късно дали сме достойни за тези завети? Дали не ги рецитираме, само защото така трябва по време на празници, или когато отбелязваме рождението или смъртта му? Всеки трябва да си отговори на този въпрос, защото в една малка книжка, един малък бележник, той ни остави не само историята на своето време, той ни завеща онази България, в която той вярваше. В своята държава преди още тя да съществува", допълни вицепрезидентът.

В словото си Илияна Йотова отбелязва, че днес, когато още търсим смисъла на думи като морал, единение, сребърничество, кривици и правици, както и когато търсим онова спойващо нещо, което ни прави народ и благодарение на което оцелявахме векове, трябва да умеем да четем този бележник на Апостола, а не просто да го рецитираме.

Снимки: БТА

По думите на Йотова днес всички българи трябва да се опитат заедно да спрат гравитацията на падането надолу и да потърсят онова, което ги събира.

"Днес ние още веднъж като българи трябва да прочетем този надпис, в който казваше Апостола: "Българи, турци и евреи щат бъдат равноправни" и да се противопоставим на всякаква реч на омраза, само защото някой е от различен етнос. Не бива да мълчим, не бива да се отдаваме на конфромизма и на инерцията и ясно да кажем: "Ние сме голям народ, защото сме различни, но сме обединени от едно и това е голямата любов към отечеството и родината, така както Левски я разбираше", каза още вицепрезидентът.

Илияна Йотова отбелязва, че българите трябва да се гордеят с историята си и да са наясно, че не могат да бъдат по-малко европейци от другите, защото този народ, който има своя Апостол на свободата, не може да бъде народ от периферията. "Това са посланията и идеята за държавата, която Левски ни завеща", каза тя. Според нея, за да разберем всичко това, трябва да четем какво ни казваше Левски, когато се бореше за свободата.

В словото си тя призова не само да чуваме, но и да се вслушваме в текстовете на всички онези прекрасни стихотворения и песни, които децата изпълняват за Васил Левски.

Празникът беше съпроводен с изпълнения на деца от местната детска градина и основно училище, отдаване на военни почести, осветяване и поднасяне на венци и цветя от различни политически партии, организации и граждани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денислав Вутев се завърна в Спартак Плевен
Денислав Вутев се завърна в Спартак Плевен
Димитър Радев беше избран отново за управител на БНБ
Димитър Радев беше избран отново за управител на БНБ