НОВИНИ

Вицепрезидентът се срещна с банатските българи в Румъния

bnt avatar logo
от БНТ
13:52, 12.06.2022
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

На среща с банатските българи в Румъния вицепрезидентът Илияна Йотова беше удостоена със званието почетен гражданин на Община Винга. По-късно днес тя ще е официален гост на честванията за 130-годишния юбилей на Римокатолическата църква "Света Троица", изградена 1892 година от българските изселници в Банат.

Макар че пишат на латиница, банатските българи вече 3 века говорят езика на своите предци от Чипровци, Никопол и Свищов. Те са живото доказателство, че времето и разстоянието не са в състояние да заличат традициите и българското им самосъзнание.

"Огромно е разстоянието между България и банатските българи, времената сега технологично са лесни с интернет, но много години са били откъснати от България, но са си запазили езика, идентичността", заяви Николай Наков.

24-годишният Франци Драгинов с баща си вкъщи говори на български, а с майка си на унгарски. Танцува в местния ансамбъл, а в народната му носия е съшита цялата история на банатските българи.

"Нашият ансамбъл "Българче" сме научили повечето танци от България, Унгария, Румъния. Румъния е най-приятна с малцинствата си в цяла Европа", допълни Франци Драгинов.

"Моят дядо е дошъл от Асеново. Тук има българско училище", добави Катерина Мартинов.

Държавната субсидия за българското малцинство в Румъния тази година е в размер на 1 млн. 450 хиляди евро.

"Тук сте създали всички необходими условия толкова много националности да се чувстват добре в името на интересите на хората и просперитета на този край", каза още вицепрезидентът Илияна Йотова.

По-късно днес в двора на църквата "Света Троица" във Винга ще бъде осветен 3-метров паметник с имената на всички свещеници, служили в храма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лена Бориславова: ПП е готова за нови избори, но ще положи всички усилия да не се стига до тях
Лена Бориславова: ПП е готова за нови избори, но ще положи всички усилия да не се стига до тях
Ангел Русев потвърди, че ще напусне националния отбор, ако Иван Иванов не остане треньор
Ангел Русев потвърди, че ще напусне националния отбор, ако Иван Иванов не остане треньор