НОВИНИ

Валс сред руините: Абитуриенти от Харков се върнаха в разрушеното си училище

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:55, 12.06.2022
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Украйна има и друго лице - на провалените планове и неизживените емоции. Една трогателна история на ученици от Харков.

10 абитуриенти се върнаха в своето 134-о училище в Харков за един последен валс. Сред руините.

В самото начало на руската инвазия в Украйна сградата е атакувана. Училището се превръща в охранителен пост на руските специални части в Харков.

То е и последната база на взвод от 30 руски войници преди руските сили да бъдат изтласкани. Украинските военни, участвали в операцията, са сред присъстващите на символичния танц, изпълнен от останалите в града ученици.

Една снимка обиколи социалните мрежи - на момиче в разкошна червена рокля сред разрушенията в Харков. Първоначално тя е публикувана от нейната леля, която споделя за съсипаните планове и мечти.

"Племенницата ми трябваше да завърши гимназия тази година. С приятелките ѝ планираха бала, купиха рокли и очакваха големия ден. Но дойдоха руснаците. Училището ѝ беше разрушено на 27 февруари 2022 г. Днес тя се върна при това, което е останало от него и нейните планове".

Харков е вторият по големина град в Украйна. Той беше подложен на масиран обстрел през февруари и април, но периодически е цел на въздушни и ракетни атаки и през останалото време. По данни на местните власти един човек е бил убит, а трима ранени при поредното нападение на 7 юни.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на португалската футболна федерация също подкрепи Тодор Неделев
Президентът на португалската футболна федерация също подкрепи Тодор Неделев
Стефан Софиянски: Дано да няма предсрочни избори
Стефан Софиянски: Дано да няма предсрочни избори