НОВИНИ

Парламентарни избори във Франция

bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 12.06.2022
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Във Франция се провеждат парламентарни избори. Над 48 милиона французи избират 577 депутати. Вотът е в два тура - тази и следващата неделя. Големият въпрос е дали Еманюел Макрон ще успее да затвърди позициите си и в парламента, след като спечели втори президентски мандат.

Своеобразен трети тур на президентските избори във Франция. Около 400 хиляди гласа не достигнаха на левицата да се класира на балотаж през април, но сега тя се изправя по-обединена срещу партията на Еманюел Макрон и подкрепящите го формации на парламентарния вот на 12 и 19 юни.

"Едно нещо можем да кажем със сигурност, че абсолютното мнозинство е все по-голямо предизвикателство за партията на президента. Тя може да спечели мнозинство, но не и абсолютно", заяви Аделаид Зюлфикарпасик, социолог.

Една от хипотезите е, че в новия френски парламент силите може да се изравнят, което ще постави под въпрос планираните от Макрон реформи. Кампанията за парламентарните избори практически започна непосредствено, след като станаха ясни резултатите на президентските. А неуспелият кандидат-президент Жан-Люк Меланшон заяви желанието си да стане премиер.

Ситуацията във Франция е доста по-различна в сравнение с преди пет години.

"Преди пет години имахме новоизбран президент, под 40-годишен. Това беше вдъхновяващо за част от електората. Имаше воля новият мандат да бъде потвърден и на парламентарните избори, президентът да бъде подкрепен, за да може свободно да управлява. Пет години по-късно този ефект вече е изчерпан след един белязан от кризи президентски мандат", допълни социологът Аделаид Зюлфикарпасик.

През 2017 година френският парламент беше почти изцяло обновен, а 75% от депутатите бяха нови лица. Партията на Макрон спечели 308 места. В крайна сметка те се стопиха до 270, но президентът имаше комфортната подкрепа на 80-те народни представители на съюзниците си.

Сега не е изключено да се повтори сценарият отпреди години, при който представители на противоположни политически сили бяха принудени да управляват съвместно, поделяйки си постовете на президента и премиера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на село Брестовица изграждат сами противоградна площадка
Жители на село Брестовица изграждат сами противоградна площадка
Пожари и силни ветрове обхванаха Франция
Пожари и силни ветрове обхванаха Франция