НОВИНИ

Жители на село Брестовица изграждат сами противоградна площадка

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 12.06.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

През последните дни станахме свидетели на опустошителни градушки на много места в страната. Засега стихията е пощадила стопаните в пловдивското село Брестовица, където се отглеждат хиляди декари лозя. Преди 3 години в близост до масивите е изградена нова противоградна площадка.

След като преди няколко години стопаните от Брестовица претърпяват големи загуби заради градушка те подемат инициативата да се изгради противоградна площадка в близост до селото.

"Търпели сме много големи загуби, аз лично от порядъка на 50 - 60 до 80% загуби", заяви Асен Шопов, земеделски производител.

След многобройни писма и подписки, изпратени до ресорните ведомства, преди 3 години площадката става факт.

"Трябваше в много кратки срокове да се отреди парцел, да го предостави община "Родопи" безвъзмездно на агенцията, с усилие успяхме да се справим, в крайна сметка резултатът е налице и от три години имаме площадката", допълни Любен Радев, кмет на село Брестовица.

"Преди да бъде изградена това село винаги беше поразявано понеже градът идваше готов от планината и нямаше как да го обработим, сега благодарение на тази площадка вече стреляме 3 - 4 километра навътре, успяваме да обработим облака и от три години тук засега градушка не е падала", добави Георги Михайлов, директор на "Регионална дирекция борба с градушките"-Голям чардак.

Площадката има и важно стратегическо значение.

"Тук в нашия район е летище Пловдив, съседната площадка е село Марково, попада в трасето за кацане и излитане на летище Пловдив и затова тази площадка ни е най-ценна, когато има забрана за нея тя поема клетките и на съседния полигон, и на нашите", каза още Георги Михайлов.

Площадката в Брестовица покрива периметър от 7 км и пази от градоносни облаци и съседните села Първенец и Устина.


Автор: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България отстъпи с 0:3 на Полша във волейболната Лига на нациите
България отстъпи с 0:3 на Полша във волейболната Лига на нациите
Парламентарни избори във Франция
Парламентарни избори във Франция