НОВИНИ

ВиК-Русе е пред фалит заради рязкото увеличение в цената на тока

bnt avatar logo
от БНТ
07:06, 13.10.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

ВиК-Русе е пред фалит заради рязкото увеличение на тока на свободния енергиен пазар.

Над 40% от разходите на дружеството отиват за плащане на електроенергия. От ръководството искат законодателни промени, за да могат водоснабдителните дружества да бъдат подпомагани от държавата. В момента те нямат право да получават субсидии. На този етап обаче, изходът от кризата е да се увеличи цената на водата.

Към момента русенци плащат за кубик вода 3 лв. От дружеството изготвят бизнес план, според който вероятно цената ще се вдигне най-малко с 10%.

Това допълнително ще натовари семейните бюджети.

Непоносими се оказват и цените на електроенергията за ВиК-Русе. От август дружеството плаща двойно по-скъпо за ток - от 120 на 300 лв. за мегаватчас.

Днес сме платили 600 хил. лв. сметка за ток при положение, че приходите на дружеството са около 1 млн. и 600 хил. лв., обяснява инж. Сава Савов – управител на ВиК-Русе.

Сметките за ток са големи, защото водата се доставя до потребителя с помощта на помпи. ВиК-Русе е сред малкото дружества в страната, които използват този метод.

За Русе водата за да стигне до крана или до чешмата на всеки един потребител се припомпва три пъти и разходът на електроенергия е определящ за ВиК-Русе. Неминуемо трябва да се увеличи цената. Или да се теглят кредити, за да се покрият тези разходи и дружеството да изпадне в неплатежоспособност. Знаем, че в системата има други ВиК, които са в реален фалит, но не е обявен, защото услугата е жизнено необходима, допълва инж. Сава Савов – управител на ВиК-Русе.

По думите на инж. Савов доставянето на вода е социална услуга и трябва да бъде регулирана от държавата, за да не натоварва гражданите с високата си цена.

Репортер: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миньорите от "Марица-Изток": Готови сме да легнем на релсите
Миньорите от "Марица-Изток": Готови сме да легнем на релсите
Медицински работници излизат на протест пред здравното министерство
Медицински работници излизат на протест пред здравното министерство