НОВИНИ

ВиК-Русе е пред фалит заради рязкото увеличение в цената на тока

bnt avatar logo
от БНТ
07:06, 13.10.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

ВиК-Русе е пред фалит заради рязкото увеличение на тока на свободния енергиен пазар.

Над 40% от разходите на дружеството отиват за плащане на електроенергия. От ръководството искат законодателни промени, за да могат водоснабдителните дружества да бъдат подпомагани от държавата. В момента те нямат право да получават субсидии. На този етап обаче, изходът от кризата е да се увеличи цената на водата.

Към момента русенци плащат за кубик вода 3 лв. От дружеството изготвят бизнес план, според който вероятно цената ще се вдигне най-малко с 10%.

Това допълнително ще натовари семейните бюджети.

Непоносими се оказват и цените на електроенергията за ВиК-Русе. От август дружеството плаща двойно по-скъпо за ток - от 120 на 300 лв. за мегаватчас.

Днес сме платили 600 хил. лв. сметка за ток при положение, че приходите на дружеството са около 1 млн. и 600 хил. лв., обяснява инж. Сава Савов – управител на ВиК-Русе.

Сметките за ток са големи, защото водата се доставя до потребителя с помощта на помпи. ВиК-Русе е сред малкото дружества в страната, които използват този метод.

За Русе водата за да стигне до крана или до чешмата на всеки един потребител се припомпва три пъти и разходът на електроенергия е определящ за ВиК-Русе. Неминуемо трябва да се увеличи цената. Или да се теглят кредити, за да се покрият тези разходи и дружеството да изпадне в неплатежоспособност. Знаем, че в системата има други ВиК, които са в реален фалит, но не е обявен, защото услугата е жизнено необходима, допълва инж. Сава Савов – управител на ВиК-Русе.

По думите на инж. Савов доставянето на вода е социална услуга и трябва да бъде регулирана от държавата, за да не натоварва гражданите с високата си цена.

Репортер: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миньорите от "Марица-Изток": Готови сме да легнем на релсите
Миньорите от "Марица-Изток": Готови сме да легнем на релсите
Какво ще се случи на изборите на 14 ноември? Флора попита водещи социолози
Какво ще се случи на изборите на 14 ноември? Флора попита водещи социолози