НОВИНИ

Вики Томова: Дори 8 теста за 8 дни не успяха да убедят италианците, че съм здрава

bnt avatar logo
от Калоян Николов
10:34, 12.08.2020
Чете се за: 01:59 мин.
Тенис
вики томова теста дни успяха убедят италианците съм здрава

Във водовъртежа на същинска COVID-19 сага попадна първата ракета на България Виктория Томова.

Вече близо 10 дни италиански журналисти и организаторите на турнира в Палермо твърдо отстояват позицията, че Томова има коронавирус и това е причината да се оттегли от участие в надпреварата.

Макар и твърдо решила да запази мълчание по неприятната тема, Вики се съгласи да внесе яснота около ситуацията.

Тя говори за първи път след случката в Италия специално за официалния сайт на федерацията ни по тенис.

Виктория, може би трябва да започнем с въпроса, който неспирно ти се задава в последните дни. Здрава ли си?

- Да. Наистина се уморих да го повтарям или доказвам. Нямате представа какви главоболия донесе цялата история на семейството ми и на близките хора около мен.

Как се стигна до случилото се в Палермо?

- Честно казано ми е трудно да си го обясня и все още не разбирам отношението на домакините към мен. Пристигнах в Италия с отрицателен PCR тест от България. Веднага щом отидох обаче ми направиха бърз тест, който показа наличие на антитела. Всеки, който е запознат, знае какво означава това - вече съм прекарала вируса, но в момента не съм болна.

Била ли си наясно, че си имала СОVID-19?

- Да, трябва да съм го изкарала на крак в края на юни. Когато бях в Белград, имах дни със силно главоболие и други неразположения. Тогава съм преминала през болестта.

Какво стана в Палермо след бързия тест?

- Бих казала, че там изпаднаха в паника. Веднага ме поставиха едва ли не под ключ и ми направиха PCR. Той показа неопределен резултат. За първи път разбрах, че има и такава стойност - нито положителна, нито отрицателна, но организаторите казаха, че за тях това означава позитивен тест. Въпреки учудването ми, се съгласих на трети тест на италианска земя. Той показа отрицателен резултат и за мен, и за баща ми.

И защо тогава всичко не си дойде на мястото, след като на практика имаш два отрицателни PCR теста и един неопределен?

- Този въпрос си задавам и аз. Те пожелаха да направят нов тест, който за наше учудване, според тях, е дал положителен резултат. Нямам обяснение как . . .Това беше в деня преди първия ми мач. И тогава вече започна истинско ходене по мъките. Третираха ме като заразно болна, караха ме с линейка от хотела до клиника, в която изолират само болни от коронавирус. И тестовете продължиха, с баща ми бяхме като опитни зайчета.

Колко теста ти направиха?

- С отрицателния в България ми се събраха 8 за 8 дни. Но дори и този брой не успя да убеди италианците, че съм здрава. А ви уверявам, че вземането на секрет за теста никак не е приятно изживяване, особено когато се случва толкова често. Причини ми главоболие, болки в слепоочията и носа. Но се надявам всичко да е зад гърба ми. Получих подкрепа от близките ми хора, от федерацията по тенис. Благодаря на всички, които са неотлъчно до мен.

На фона на тази неприятна история обаче дойде добрата новина, че влизаш в основната схема на Откритото първенство на САЩ.

- Така е, хубаво е да има и положителни моменти. Това е голям шанс за мен да покажа на какво съм способна. Все още обаче не съм решила твърдо какво да предприема за US Open. С екипа ми ще вземем най-доброто решение, предвид ситуацията с коронавируса, тежките условия за пътуване и влизане в Америка и всички други фактори, които са от значение. Едно е сигурно - играя ли на Откритото първенство на САЩ, ще дам всичко от себе си за едно добро представяне и за България. Нашият спорт може и да не носи медали на страната ни, но със сигурност успехите ни допринасят за престижа й в огромното световно спортно семейство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазар Марин подписа с ЦСКА 1948
Лазар Марин подписа с ЦСКА 1948
Над 2600 българки са направили аборт по свое желание през извънредното положение
Над 2600 българки са направили аборт по свое желание през извънредното положение