НОВИНИ

Виктор Кашай: Ще работя със съдиите, а не с клубовете

Виктор Касай Кашай
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:24, 26.01.2022
Чете се за: 04:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Новият председател на Съдийската комисия към Българския футболен съюз Виктор Кашай беше категоричен, че неговата работа е свързана само и единствено с подобряването на родните съдии, а не с отборите.

Унгарецът подписа по-рано днес договора си, който е с продължителност от година и половина.

„Съдийството винаги е много интересен проект, независимо къде е, навсякъде по света. Навсякъде има натиск и голям интерес. Щастлив съм, че с мен се свързаха от България, надявам се, че ще мога да помогна с моя опит в този проект“, започна Кашай при първата си пресконференция у нас.

Той ще остане в България, за да може да работи отблизо със съдиите.

„Най-важният проблем в съдийството са грешките. Ако нямаше грешки и аз нямаше да съм тук. За мен е важно да помогна на съдиите да намалят грешките. В момента събирам информация за българските съдии, искам първо да се запозная с проблемите, да имам цялостна картина, а след това с моите колеги, ще се опитам да помогна. Дайте ми малко време да се запозная с проблемите, да събера повече информация. Невъзможно е да изчезнат всички грешки, не можем да гарантираме, че няма да има грешки, но ще работим за подобряването на съдийството“, сподели Кашай.

Унгарецът ще ръководи както работата на съдиите, така и на отговорниците за системата за видео повторение по време на мачовете - ВАР.

„Много съм щастлив, че тук има ВАР, защото помага на всички, много е полезна за съдиите, клубовете и феновете. Това е първият сезон в България, в който се използва ВАР – в 131 мача досега, съдиите се нуждаят от повече опит, за да се подобрят. Подобряването е възможно само с натрупването на повече опит. Не бива да забравяме, че е изцяло нова система. Това е коренно различен протокол и усещане за взимане на решения, затова се нуждаят от време“, добави международният съдия от близкото минало.

„Не е моя работа да водим курсове с отборите, моята работа са съдиите. Няма да работя с отборите, идвам тук с определена работа и тя е свързана с реферите. Разбира се, ние сме в контакт, защото искаме футболът да се развива. Най-важното за мен е да подобря представянето на съдиите. Клубовете трябва да повярват в моя неутралитет, идвам тук с моята репутация, ще третирам клубовете еднакво“, уточни още Виктор Кашай.

Относно Георги Кабаков, който е считан за най-добрия български съдия на международно ниво, Виктор Кашай сподели, че се надява у нас да намери още таланти като него.

„Георги Кабаков има добра репутация. Миналата седмица беше в Абу Даби за курс за съдии, номинирани за Световното първенство. Понякога се успява, понякога не. Не е лесно да ръководи мачове на световно, не е лесно да си най-добрият рефер, но е нещо специално, че той е там. Моята работа е да открия не само Кабаков, но и други рефери за международно ниво. Георги Кабаков е най-добрият в момента в България, затова се надявам той да получи шанс за Модинала, но няма да е лесно. Съдийството не е спринт, а маратон, затова е необходимо време. За международна кариера е необходимо време, много усилия и повече мачове, за да се стигне до европейски турнири. Тук съм, за да открия диаманти за бъдещето, които да шлифоваме“, добави Виктор Кашай.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС: Отбранителната ни стратегия да се базира на българската армия като конструктивен партньор на НАТО
МС: Отбранителната ни стратегия да се базира на българската армия като конструктивен партньор на НАТО
Кристалина Георгиева: Световната икономика се забавя заради САЩ, Китай и Омикрон
Кристалина Георгиева: Световната икономика се забавя заради САЩ, Китай и Омикрон