НОВИНИ

Виктория Томова и Димитър Кузманов на корта във втория ден на United Cup

Борил Гочев
от Борил Гочев
17:41, 29.12.2022
Чете се за: 04:50 мин.
Спорт
виктория томова димитър кузманов корта втория ден united cup
Слушай новината

Отборът на България започна с две поражения в сблъсъка срещу Гърция участието си на новия отборен тенис турнир United Cup и в утрешния ден ще трябва да търси пълния обрат в двубоя, а всичко ще зависи от Виктория Томова и Димитър Кузманов.

За съжаление, в днешния ден Изабелла Шиникова и Григор Димитров отстъпиха в своите мачове, което доближи южните ни съседи само на една победа от крайния успех в сблъсъка, но надеждите остават. Пътят за България обратно в срещата обаче минава през три победи в утрешния ден.

Всичко започва в 4.00 часа след полунощ българско време, когато на корта в Пърт ще излязат първите ракети на двата отбора при дамите - Виктория Томова и Мария Сакари. Българката изправи много успешен сезон 2022, в който за първи път в кариерата си влезе в топ 100 на световната ранглиста и в крайна сметка завърши годината на рекордната за нея 90-та позиция. Още в първия си мач на United Cup обаче 27-годишната българка ще има трудна задача срещу световната №6 Мария Сакари. До този момент двете са се срещали два пъти, като Вики Томова печели първия им двубой през 2016 година на клей в Сегед, Унгария, но преди няколко месеца Сакари се наложи с 6:4, 6:3 на Уимбълдън. Мачът им утре обаче ще бъде със съвсем различен заряд, а евентуален успех за гъркинята би осигурил крайната победа на южните ни съседи в сблъсъка, докато в същото време ние ще стискаме палци на Вики Томова да запише най-голямата победа в кариерата си и да запази шансовете на България.

След края на женския двубой пък на корта ще излязат Димитър Кузманов и Михаил Перволаракис за мача на вторите ракети при мъжете. До този момент двамата не са срещали, но на хартия Мико ще влезе в ролята на фаворит, защото е с над 300 места в ранглистата пред своя опонент. Самият Кузманов, №196 в ранглистата понастоящем, разкри в интервю наскоро, че сезон 2022 е бил най-успешният в неговата кариера и със сигурност 29-годишният пловдивчанин ще иска да започне с победа и през новата кампания. Перволаракис от друга страна няма много успехи в кариерата си, като най-високото място до което е достигал е 366-то през януари миналата година. 26-годишният грък, който до 2018-та година играеше за родния си Кипър обаче има натрупан солиден опит в колежанското първенство на САЩ, където през 2017 и 2018 година бе определян за най-добър играч в конференцията на Западния бряг.

Сблъсъкът между България и Гърция ще завърши с мач на смесени двойки, за който нашият отбор е заявил тандема Григор Димитров/Виктория Томова, докато южните ни съседи залагат на Стефанос Циципас и Мария Сакари. При благоприятно стечение на първите две срещи за деня за нас то този двубой би бил решаващ за крайния изход от сблъсъка. Тук лекото предимство би било за гърците, тъй като Циципас и Сакари вече са играли заедно по време на Хопман Къп през 2019 година, когато те записаха две победи и едно поражение в три си мача на смесени двойки. Любопитното е, че тези мачове отново бяха на RAC Arena в Пърт, където в момента се играят срещите от Група А на турнира United Cup.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Царевец" стана туристическа забележителност на 2022 година
"Царевец" стана туристическа забележителност на 2022 година
Ковачевски: РСМ е тръгнала по правилния път в отношенията с България и Гърция
Ковачевски: РСМ е тръгнала по правилния път в отношенията с България и Гърция