НОВИНИ

Винценц Гайгер завоюва първо индивидуално злато от Зимни олимпийски игри

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:50, 09.02.2022
Чете се за: 02:00 мин.
Спорт
винценц гайгер завоюва първо индивидуално злато зимни олимпийски игри
Слушай новината

Германецът Винценц Гайгер е новият олимпийски шампион в северната комбинация (скок от малка шанца и 10 км ски бягане), завоювайки златния медал след много силно представяне в ски бягането.

За Гайгер това е второ злато от Зимни олимпийски игри, след като преди четири години в Пьончанг той спечели титлата в отборния старт със съставът на Германия.

Днес, 24-годишният комбинатор демонстрира отличните си умения в ски бягането и макар да потегли 11-ти по трасето финишира първи на финала, изпреварвайки във финален спринт норвежецът Йорген Гробак. Гробак беше вторият най-силен ски бегач в надпреварата и по подобие на Гайгер навакса редица позиции, след като потегли 9-ти.

Бронзовият медал стана притежание на австриеца Лукас Грайдерер, който изпревари своя сънародник Йоханес Лампартер.

Голямо пропадане в класирането пък претърпя лидерът след ски скоковете Рьота Ямамото. Японецът започна ски бягането с преднина от 38 секунди пред най-близкия си преследвач, но на финалът пристигна с закъснение от 1:46.6 минути от победителя и в крайна сметка завърши 14-ти.

Любопитното е, че триумфът на Винценц Гайгер беше трети пореден за Германия в тази дисциплина след двата поредни успеха на Йоханес Ридзик през 2014 и 2018 година.

Състезанията в северната комбинация от Зимните олимпийски игри в Пекин продължават на 15 февруари със скока от голяма шанца и бягането на 10 км.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестите в Канада продължават, очаква се "Конвои на свободата" и в Европа
Протестите в Канада продължават, очаква се "Конвои на свободата" и в Европа
Владимир Зографски с първа тренировка на голямата шанца в Пекин
Владимир Зографски с първа тренировка на голямата шанца в Пекин