НОВИНИ

"Вино и гурме": Дегустации на над 200 вина на кулинарен фест в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:32, 08.05.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

В Пловдив започна фестивалът "Вино и гурме". В него участват 27 винарски изби и 12 производители на специални храни и аксесоари. Кулинарното дефиле се провежда във възрожденските къщи на Стария град и е първият туристически форум за тази година в Пловдив.

10 възрожденски къщи и няколко заведения са включени в специална карта, която указва кой винопроизводител къде може да бъде открит. Срещу жетони тук могат да бъдат дегустирани над 200 вида вина. Това е дегустация, а не виночерпене, защото може да бъде комбинирана със специални гурме продукти, които също се предлагат тук.

Организатори на "Гурме и вино" са от Съвета по туризъм в Пловдив и община Пловдив. Очаква се да дойдат много хора днес и утре, затова и ковид мерките са много ясно указани. Пред всяка една от къщите с вино има дезинфектант, маските се свалят само по време на дегустация, а препоръката към всички, които идват тук, е да се движат в малки групи в близост до своето семейство или приятели.

"Професионалното жури е от специалисти от университета по хранителни технологии, журналист, експерти готвачи, вече определиха и кои са носителите на тазгодишните отличия днес, а утре ще очакваме публиката да определи своите фаворити с анкетни карти", обясни председателят на Съвета по туризъм в Пловдив инж. Любозар Фратев.

Дегустациите "Гурме и вино" тук в Пловдив са двудневно пътешествие. Днес те са до 19.00 ч. Утре започват от 11.00 ч. и са до 18.00 ч.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лестър с неочаквана грешка в борбата за топ 4
Лестър с неочаквана грешка в борбата за топ 4
Феновете на Ботев Пд и Локомотив Пд излязоха с декларации срещу БФС
Феновете на Ботев Пд и Локомотив Пд излязоха с декларации срещу БФС