Хотелиери: Летният сезон в Балчик е провален

от БНТ
12:06, 08.05.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Хотелиери от Балчик очакват слаб сезон и фалити. Резервациите за лятото са малко. Голяма част от направените досега са отменени. В града посрещат основно румънски туристи. Такива в момента няма.

Стартът на летния сезон според хотелиерите в Балчик е провален. Чуждите туристи в България са единици. Това не е достатъчно, за да има туризъм в страната ни. Бързи и адекватни мерки трябва да бъдат взети от управляващите, за да се спаси летният туристически сезон.

"Много български туристи посетиха нашето Черноморие и в частност Балчик, но не е достатъчно. Българският турист е много добър, много качествен, но въпреки това, за да може да се запълни нашата леглова база и ресторантите ни, е нужно да има и чужди туристи, в частност румънци, до които ние сме много близо", коментира Мариана Иванова, която е хотелиер и ресторантьор.

"По най-бързия начин големите мъже в България, министърът на външните работи, министър-председателят, министърът на туризма трябва да посетят нашите основни таргет-държави, да направят междудържавни спогодби. Следващото, което трябва да се направи, руски от бившето подсъветско пространство, хората да имат облекчен вариант за получаване на визи, така както е в Гърция, тук на място. И третото - може би най-важното е, т.н. тестове за ковид да бъдат изцяло антигенни и държавата да ги поеме. Един антигенен тест струва под 2 лв. Това не е проблем държавата на 15 пункта, на трите големи летища в България, по границите с нашите съседи антигенни тестове да се извършват за сметка на държавата. Говорим за разход от порядъка на 10, 12, 15 милиона лв., което може да се окаже спасяващо за бранша", каза хотелиерът Виктор Лучиянов.

Хотелиерите призовават държавата да се вслуша в исканията им и да предприеме необходимите мерки, за да има туризъм в България.

Репортер: Нора Бочева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
УЕФА обяви наказанието на отборите, които напуснаха "Суперлигата"
УЕФА обяви наказанието на отборите, които напуснаха "Суперлигата"
Даниел Ладжев остана без олимпийска квота
Даниел Ладжев остана без олимпийска квота