НОВИНИ

Разделени от COVID-19 близнаци се срещат всяка седмица на мост

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:30, 08.05.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Слушай новината

Вече повече от година шведски близнаци са разделени заради Ковид. Единият живее в Швеция, другият - в Норвегия. Въпреки забраната за пътуване, двамата са намерили начин да се срещат всяка събота.

Столове за къмпинг, хладилни чанти с напитки и малко сандвичи вътре, термоси, норвежки и шведски флагчета и много добро настроение. Всяка седмица тази сцена се повтаря на мост, който свързва Норвегия и Швеция. Там е мястото за среща на близнаците Ола и Понтус Берглунд.

"Не ни е позволено да пресичаме границата. Трябва да съм на един метър от границата, а брат ми - на един метър от неговата страна. Всъщност ни делят два метра", разказва Ола.

Границата е маркирана с обикновена бяла линия и надписи на двете държави. Близнаците живеят на половин час път с кола един от друг, но заради пандемията ходенето на гости станало невъзможно.

"Много е странно, но става въпрос за необходимост, за належаща потребност. Свикнали сме да се виждаме всяка седмица и искахме да продължим да го правим. Пандемията не ни спря и за нас това е победа", смята Понтус.

Именно така, на стария мост, двамата отпразнували 72-рия, а после и 73-тия си рожден ден, който е на 20 април.

"Всяка среща е малък празник за нас. Живея сам и да виждам Ола е много важно за мен. Иначе щях да се депресирам. Ние сме еднояйчни близнаци и затова е много тежко да ни разделят", коментира Понтус.

Вече повече от година, в слънце или в дъжд, братята близнаци не пропускат редовната си среща на моста между Швеция и Норвегия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спомен за Ваня Костова
Спомен за Ваня Костова
Международен турнир по синхронно плуване в Благоевград
Международен турнир по синхронно плуване в Благоевград