НОВИНИ

СЗО одобри за спешно използване китайската ваксина на "Синофарм"

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:40, 08.05.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Световната здравна организация даде разрешение за спешна употреба на ваксината на китайската компания "Синофарм". За първи път Организацията одобрява препарат срещу COVID-19, който не е разработен от западна страна. Ваксината вече е поставена на милиони хора по света.

Експертна група на СЗО препоръчва да бъдат поставяни две дози от ваксината на "Синофарм" на хората над 18-годишна възраст. Ефикасността ѝ се оценява на 79 процента. Това е първата китайска ваксина, получила разрешение за извънредна употреба от световната организация. Одобрението ѝ ще позволи включването на препарата в програмата КОВАКС, която има за цел да осигури ваксини за по-бедните страни.

"Това разширява списъка с ваксини, които КОВАКС може да купува. И дава увереност на страните да ускорят одобряването от техните регулаторни органи и да внасят и поставят ваксини", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Оценката на последните клинични данни и производствени практики на "Синофарм" започна на 26 април. Досега СЗО е одобрила ваксините на "Пфайзер", "Астра Зенека", "Джонсън и Джонсън" и "Модерна". Следващата седмица се очаква решение и за другата основна китайска ваксина - тази на "Синовак Байотек".

Смята се, че ваксината на "Синофарм" се използва в 42 страни по света, основно в Латинска Америка, Азия и Африка. Предимство на ваксината на Пекин е, че може да се съхранява при температура от 2 до 8 градуса и това я прави особено подходяща за държавите с по-малки възможности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Ладжев остана без олимпийска квота
Даниел Ладжев остана без олимпийска квота
Българските таекуондисти започнаха с две победи днес на олимпийската квалификация
Българските таекуондисти започнаха с две победи днес на олимпийската квалификация