НОВИНИ

Вирусолог: И този зимен сезон очакваме по-слаба грипна вълна

bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 19.11.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Каква ще бъде грипната вълна извън COVID, никой не знае, подчерта доц. Гломб. Миналата година почти не се регистрира. Този сезон очакваме също да бъде по-слаба, защото в Южното полукълбо е била по-слаба, но какво ще стане - никой не знае. Трябва да посрещнем неизвестното подготвени, каза доц. д-р Любомира Николаева-Гломб в "Денят започва".

В момента в България грип няма и сега е моментът да се ваксинираме срещу грип, подчерта вирусологът. Обикновено у нас грипът идва в началото на януари.

"В България е една от най-успешните ваксинационни програми - тази за превенция на грипа при хора над 65-годишна възраст и апелирам, че няма нищо страшно във ваксината срещу грип. Напротив, тя би спестила много усложнения", подчерта доц. Гломб.

Ваксината е безплатна за хората над 65 години. За тази година са заявени доста повече дози, миналата година имаше желаещи да се ваксинират, а ваксини нямаше, допълни Гломб.

Грипната ваксина отдавна е препоръчителна и за бременните жени. COVID ваксина също е добре да си поставят бременните жени, подчерта вирусологът.

По отношение на коронавируса, тя подчерта, че разпространението на COVID-19 е понамаляло, но не е отминало. Затова трябва да продължим да спазваме мерките, ваксинацията също трябва да продължи със съответния темп, както и тестването.

Доц. Любомира Николаева-Гломб предупреди, че оптимистичните резултати, които виждаме, не трябва да ни карат да се отпускаме.

Вижте цялото интервю във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисар Бретон: При 3 милиарда имунизирани е ясно, че ваксините работят
Еврокомисар Бретон: При 3 милиарда имунизирани е ясно, че ваксините работят
Джип нахлу в училищен двор в Перник
Джип нахлу в училищен двор в Перник