НОВИНИ

Висока избирателна активност на българите, почиващи в Гърция

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Антония Сукалинска
12:52, 09.06.2024 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Висока избирателна активност на българите, почиващи по гръцките курорти. Пред секциите на полуостров Халкидики се извиха опашки от хора, чакащи да гласуват.

Температурата на слънчевото курортче Никити на полуостров Халкидики вече е над 30 градуса, много хора са на плажа, ноима и много български туристи пред избирателната секция в Никити. Над 200 са гласували до момента, още около 70 чакат отвън, за да гласуват.

Опашките започнаха около 10.00 часа и се очертава така да остане през целия ден. Това е една от 13-те секции в Северна Гърция, където могат да гласуват българските граждани днес. Навсякъде изборния ден започна нормално, най-много хора има пред секциите на Халкидики и Никити.

В секцията в Солун също е много натоварено, като там сутринта е имало проблем с машината и към момента тя не работи.

"Нашите граждани са доста активни, виждате и в момента и всички търпеливо изчакват реда си и всичко е наред. Единствено в секцията в Солун машината започна нормално да работи, след което се появи проблем с принтера и накрая има решение на ЦИК, че ще бъде прекратено машинното гласуване, така че навсякъде продължаваме само с хартиени бюлетини", каза Антон Марков, генерален консул на Република България в Солун.

"Отговорност на всеки български гражданин трябва да изпълни, задължение, което трябва да изпълни, все пак за бъдещето на нашата държава", обясни българин, гласуващ в Гърция.

Наобяд, когато термометрите прехвърлиха 30 градуса, отвън раздаваха вода. Вижте какво казаха някои от избирателите:

- БНТ: После на плаж, първо на избори?

- После на плаж, да, плажът няма да избяга!

- Ами мотивацията е само една за по-доброто за България, също което е, наши представители на изпратим хора, които ни представляват в Европарламента, това е мотивацията ни.

"На около 60 километра сме от Никити, но дойдохме специално да гласуваме. Мотивацията е само една, за по-доброто за България".

"Около 40 минути до час ни отне, просто решихме да комбинираме почивката си с гласуването и тръгнахме по-рано, за да минем през Никити и да дадем своя вот както се полага за 6 път, откакто синът ми е роден".

Туристите гласуват само с лична карта и трябва да попълнят декларация. В Гърция също има избори днес. 10 милиона гърци избират 21 евродепутати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джордж Ръсел спечели квалификацията за Гран при на Канада при равно време с Макс Верстапен
Джордж Ръсел спечели квалификацията за Гран при на Канада при равно време с Макс Верстапен
300 члена на секционни комисии са сменени в последния момент в Монтана
300 члена на секционни комисии са сменени в последния момент в Монтана