НОВИНИ

Вижте лидерските битки по райони за изборите на 2 октомври

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:52, 28.09.2022
Чете се за: 21:52 мин.
Избори 2023
цик показа изглежда машината гласуване отвътре
Слушай новината

Партиите и коалициите и на тези избори залагат на бивши министри, депутати с опит и знакови партийни лица за водачи на своите листи.

Ето битките по райони за предстоящия парламентарен вот на 2 октомври.

В Благоевград от ГЕРБ-СДС залагат на бившия транспортен министър в кабинета "Борисов" Росен Желязков. Срещу него се изправя председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" от 46-ия парламент Андрей Гюров. БСП залагат на председателката на партията Корнелия Нинова. Листата на ДПС повежда Делян Пеевски, а на "Възраждане" - Цончо Ганев. Пръв сред кандидатите на "Демократична България" е Иван Димитров. Листата на "Има такъв народ" води журналистът и депутат от предишния парламент Станислав Балабанов. Начело на кандидатите от "Български възход" е Надежда Самарджиева.

В Бургас листата на ГЕРБ-СДС води Жечо Станков, а тази на "Продължаваме промяната" - Константин Бачийски. Кандидатите на БСП повежда Петър Кънев, а тези на ДПС - Севим Али. "Възраждане" залагат на едно от емблематичните си лица - Цончо Ганев. Листата на "Демократична България" води един от най-активните депутати на обединението - Ивайло Мирчев. "Има такъв народ" разчитат на сценариста Ивайло Вълчев, а "Български възход" - на архитект Виолета Комитова, която беше и служебен министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на Стефан Янев.

Номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС Даниел Митов води листата на коалицията във Варна. Срещу него се изправя министърът на иновациите и растежа от кабинета на Кирил Петков Даниел Лорер. Начело на листата на БСП е организационният секретар на левицата Борислав Гуцанов. ДПС залагат на Ерджан Ебатин. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов води листата на партията. Водач на "Демократична България" е съпредседателят на обединението Атанас Атанасов. Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов е пръв в листата за Варна. От "Български възход" поставят на първо място Александър Николов.

Във Велико Търново бившият здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов води листата за вота на 2 октомври. Първи сред кандидатите на "Продължаваме промяната" е Йордан Терзийски. Един от най-активните парламентарни оратори за левицата - Явор Божанков, е първи в листата на БСП. ДПС залагат на едно от знаковите си лица Йордан Цонев. Станислав Стоянов води листата на "Възраждане". От "Демократична България" са поставили на първо място Людмила Илиева, а "Има такъв народ" - имунолога Андрей Чорбанов. Листата на "Български възход" води Любослав Шкварла.

Росица Кирова, която в последния парламент беше заместник-председател на Народното събрание, отново води листата на ГЕРБ-СДС във Видин. "Продължаваме промяната" залагат на отцепилия се от "Има такъв народ" Иво Атанасов. Начело на листата на БСП е Филип Попов, а на ДПС - Станислав Анастасов. Кандидат-депутатите на "Възраждане" води Валери Сираков. "Демократична България" залагат на Любен Иванов, а "Има такъв народ" - на Драгомир Петров. "Български възход" поставят на първо място Лъчезар Минчев.

Във Враца листата на ГЕРБ води бившият регионален министър в кабинета "Борисов" Петя Аврамова. Водач за "Продължаваме промяната" е Деница Симеонова. Заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров води листата на левицата. Първи сред кандидат-депутатите на ДПС е Цветан Енчев, а на "Възраждане" - Ивайло Папов. За "Демократична България" водач на листата е Владислава Лакова, а за "Има такъв народ" - Андрей Чорбанов. Водачът на "Български възход" е Росен Айков.

Вицепремиерът от кабинетите "Борисов 2" и "Борисов 3" Томислав Дончев води листата на ГЕРБ-СДС в Габрово. Срещу него се изправя бившият спортен министър от правителството на Кирил Петков Радостин Василев, който се отцепи от партията на Слави Трифонов. Първи в листата на БСП е Валери Митов, а на ДПС - Юсеин Вейселов. "Възраждане" залагат на Даниел Петров, а "Демократична България" - на Ивелин Стоянов. За "Има такъв народ" първи в листата е Деляна Иванова, а за "Български възход" - Диан Русанов.

В Добрич водач на листата на ГЕРБ-СДС е Деница Сачева, която беше министър на труда и социалната политика в третото правителство на Бойко Борисов. От "Продължаваме промяната" залагат на Йорданка Костадинова. За БСП водач на листата е Мая Димитрова, а за ДПС - Ертен Анисова. Водач на листата на "Възраждане" е Константина Петрова, а на "Демократична България" - Албена Върбанова. "Има такъв народ" залагат на Драгомир Петров, а "Български възход" - на Веселин Колев.

Бившият председател на Народното събрание - Цвета Караянчева, отново води листата на ГЕРБ-СДС в Кърджали. А председателят на последния парламент Никола Минчев е начело на листата на "Продължаваме промяната". Срещу тях се изправят Георги Михайлов от БСП и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. "Възраждане" залагат на Георги Георгиев, а "Демократична България" - на Радослав Милев. Първа в листата на "Има такъв народ" е Юлия Чортленева, а на "Български възход" - Григор Захариев.

Христо Терзийски води листата на ГЕРБ-СДС в Кюстендил, а Георги Стамов - тази на "Продължаваме промяната". От БСП поставят на първото място Бойко Клечков. ДПС залагат на Александър Несторов. Срещу тях от "Възраждане" изправят Димчо Димчев. Водач на листата на "Демократична България" е Николай Табаков, а на "Има такъв народ" - Снежанка Траянска. "Български възход" поставят на първо място Христо Гушков.

От ГЕРБ-СДС залагат в Ловеч на бившия министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета "Борисов" Николай Нанков. Срещу него от "Продължаваме промяната" изправят Искрен Арабаджиев. БСП залагат на Вяра Йорданова, а ДПС - на Станислав Анастасов. От "Възраждане" разчитат на Николай Дренчев, а "Демократична България" - на Божидар Божанов. За "Има такъв народ" водач на листата е Димитър Гърдев, а за " Български възход" - Христо Стоянов.

Ирена Димова води листата на ГЕРБ-СДС в Монтана, а Инна Иванова - на "Продължаваме промяната". За БСП Ирена Анастасова е първа сред кандидат-депутатите на левицата. ДПС залагат на Димитър Аврамов, а "Възраждане" - на Петър Петров. Водач на листата на "Демократична България" е Борислав Сандов, който беше министър на околната среда и водите в кабинета на Кирил Петков. Пламен Абровски води листата на "Има такъв народ", а Филип Борисов - на "Български възход".

Ексвъншният министър в последното правителство на Бойко Борисов Екатерина Захариева води листата на ГЕРБ-СДС в Пазарджик. Срещу нея от "Продължаваме промяната" изправят Ивайло Шотев. Водач на листата на БСП е Драгомир Стойнев, който има опит като депутат в 7 парламента. По традиция Делян Пеевски води листата на ДПС. "Възраждане" разчитат на Стоян Таслаков, а "Демократична България" - на едно от знаковите си лица Антоанета Цонева. Журналистът Станислав Балабанов води листата на "Има такъв народ", а Благо Солов - на "Български възход".

Листата на ГЕРБ-СДС в Перник води финансистът Кирил Ананиев, който има опит като министър на здравеопазването и на финансите в правителствата на Бойко Борисов. Министърът на вътрешните работи в правителството на Кирил Петков Бойко Рашков води листата на "Продължаваме промяната". Първи сред кандидат-депутатите на БСП е Александър Симов. Водач за ДПС е Александър Несторов. От "Възраждане" залагат на Димо Дренчев, а от "Демократична България" - на Бисер Механджийски. Листата на "Има такъв народ" води Петя Димитрова, а тази на "Български възход" - Петър Първанов.

В Плевен ГЕРБ-СДС разчитат на Пламен Петров, а "Продължаваме промяната" - на Иван Христанов, който беше заместник-министър на земеделието в кабинета на Кирил Петков. Румен Гечев води листата на БСП, а Марио Рангелов - на ДПС. Първи сред кандидатите на "Възраждане" е Ивелин Първанов. От "Демократична България" залагат на Стоян Михалев, а от "Има такъв народ" - на Любомир Каримански. Водач на листата на "Български възход" е Владимир Тодоров.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов води листата в Пловдив-град. Срещу него от "Продължаваме промяната" се изправя бившият парламентарен шеф Никола Минчев. Кристиан Вигенин, който има опит като евродепутат, министър на външните работи и заместник-председател на парламента, води листата на БСП. ДПС залагат на Танер Али, а "Възраждане" - на Ангел Георгиев. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се включва в лидерската битка в Пловдив-град. От "Има такъв народ" залагат на Гроздан Караджов, който беше министър в кабинета на Кирил Петков. Лидерът на "Български възход" Стефан Янев също е водач на листа в Пловдив-град.

Първа в листата на ГЕРБ-СДС в Пловдив-област е Десислава Трифонова. Срещу нея от "Продължаваме промяната" изправят Росен Костурков. БСП поставят на първата позиция Веска Ненчева, а ДПС - Рамадан Аталай. "Възраждане" залагат на Стоян Таслаков, а "Демократична България" - на Йордан Иванов. Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов води листата на партията, а начело на "Български възход" за Пловдив-град е Виолета Комитова.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в последните няколко парламента Десислава Атанасова води листата в Разград. От "Продължаваме промяната" поставят на първата позиция Марин Шишев. Водач на листата на БСП е Добрин Добрев, а на ДПС - Ахмед Ахмедов. От "Възраждане" залагат на Веселин Вешев. За "Демократична България" в надпреварата ще се бори Ивайло Мирчев. Първа сред кандидат-депутатите на "Има такъв народ" е Мария Господинова, а за "Български възход" водач е Кръстю Сотиров.

В Русе водач на листата на ГЕРБ-СДС е Десислава Атанасова, която има опит като министър на здравеопазването, а в последните няколко парламента беше председател на парламентарната група. Срещу нея се изправя бившият министър на транспорта в кабинета "Петков" Николай Събев. Водач на листата на БСП е Иван Иванов, а на ДПС - Ализан Яхова. От "Възраждане" залагат на Златан Златанов. Водач на листата на "Демократична България" е бившият правосъден министър Надежда Йорданова. В надпреварата за "Има такъв народ" се впуска председателят на 46-ият парламент Ива Митева. Водач на листата на "Български възход" е Красимир Иванов.

В Силистра водач на листата на ГЕРБ-СДС е Ивелин Иванов, а на "Продължаваме промяната" - Стоян Георгиев. Бившият евродепутат от БСП Момчил Неков води листата на левицата, а Джевдет Чакъров - на ДПС. Първа в листата на "Възраждане" е Маргарита Генчева, а на "Демократична България" - Надежда Бобчева. За "Има такъв народ" водач на листата е Павела Митова, а за "Български възход" - Димитър Трендафилов.

Министърът на земеделието и храните в две правителства на ГЕРБ Десислава Танева води листата за Сливен. От "Продължаваме промяната" разчитат на Татяна Султанова, а от БСП - на Деян Дечев. ДПС поставят на първо място Хатидже Георгиева, а "Възраждане" - Климент Шопов. Водач на листата на "Демократична България" е Николай Сиджимов, а на "Има такъв народ" - Златомира Мострова. От "Български възход" разчитат на Стефан Симеонов.

В Смолян водач на листата на ГЕРБ-СДС е Красимир Събев, а на "Продължаваме промяната" Михал Камбарев. БСП залагат на Емил Хумчев, а ДПС на Хайри Садъков. Първи в листата на "Възраждане" е Ангел Георгиев, а на "Демократична България" - Зарко Маринов. От "Има такъв народ" залагат на Александър Вълчев, а "Български възход" на Михаел Кисьов.

В столичния 23-и МИР водач на листата на ГЕРБ-СДС е лидерът на СДС Румен Христов. Срещу него се изправя съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш вицепремиер и министър на финансите в кабинета "Петков" Асен Василев. БСП разчитат на Христо Проданов, а ДПС - на Едиз-Ханиф Саидов. От "Възраждане" залагат на Николай Дренчев, а "Демократична България" - на бившия правосъден министър Надежда Йорданова. Председателят на 46-ият парламент Ива Митева води листата на "Има такъв народ", а Даниела Дашева - тази на "Български възход".

В 24-и МИР София водач на листата на ГЕРБ-СДС е един от най-активните депутати Тома Биков. "Продължаваме промяната" залагат на експремиера и съпредседател на партията Кирил Петков. В надпреварата за БСП се бори председателят на парламентарната група на левицата в последното Народно събрание Георги Свиленски. Водач на листата на ДПС е Ертен Анисова. От "Възраждане" разчитат на Петър Петров. В битката за одобрение от "Демократична България" поставят на първо място съпредседателя Христо Иванов. Любомир Каримански, който беше кандидат за шеф на БНБ, води листата на "Има такъв народ", а Стефан Янев - тази на "Български възход".

По традиция лидерската битка е в столичния 25-и МИР. Там един срещу друг излизат лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова. И на тези избори "Продължаваме промяната" залагат на Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта. Водач на листата на ДПС е Хасан Адемов, който има опит като министър на труда и социалната политика. Лидерът на "Възраждане" също е водач на листа. От "Демократична България" пръв е Владислав Панев. "Има такъв народ" разчитат на Пламен Данаилов, а "Български възход" - на Георги Самандов.

Бившият министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов" Младен Маринов води листата на ГЕРБ-СДС в София-област. От "Продължаваме промяната" залагат на Александър Дунчев. Левицата разчита на Иван Ченчев, а ДПС - на Цветан Енчев. Пръв в листата на "Възраждане" е Александър Арангелов. Листата на кандидат-депутатите на "Демократична България" се води от Антоанета Цонева. "Има такъв народ" поставят на първо място Андрей Михайлов, а "Български възход" - Гален Монев.

Бившият министър на образованието в кабинета "Борисов" Красимир Вълчев води листата на ГЕРБ-СДС в Стара Загора. "Продължаваме промяната" разчитат на Радослав Рибарски. Георги Гьоков води листата на БСП, а Халил Летифов - тази на ДПС. За "Възраждане" в надпреварата се впуска Искра Михайлова, а за "Демократична България" - юристът Атанас Славов. Сценаристът Ивайло Вълчев води листата на "Има такъв народ", а Николай Благоев - тази на "Български възход".

В Търговище водач на листата на ГЕРБ-СДС е бившият енергиен министър в кабинета "Борисов 2" Теменужка Петкова. Отново бивш министър, но от правителството на Кирил Петков, издигат от "Продължаваме промяната" - Даниел Лорер, който отговаряше за иновациите и растежа. Светослав Стефанов води листата на БСП, а Джейхан Ибрямов - тази на ДПС. От "Възраждане" разчитат на Юлиян Губатов, а от "Демократична България" - на Илина Мутафчиева. Водач на "Има такъв народ" е Александър Вълчев, а на "Български възход" - Милена Иванова.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов Делян Добрев води листата на ГЕРБ-СДС в Хасково. Срещу него се изправя съпредседателят на "Продължаваме промяната" и ексфинансов министър в кабинета "Петков" Асен Василев. БСП разчитат на Смиляна Нитова-Кръстева, а ДПС - на Сезгин Мехмед. Водач на листата на "Възраждане" е Георги Георгиев, на тази на "Демократична България" - Катя Панева. От "Има такъв народ" разчитат на бившия министър на регионалното развитие в последното редовно правителство Гроздан Караджов. Водач на листата на "Български възход" е Тихомир Георгиев.

Бившият министър на образованието в правителството на Бойко Борисов Красимир Вълчев води листата на ГЕРБ-СДС в Шумен. Срещу него се изправя друг експросветен министър - от кабинета на Кирил Петков - Николай Денков. Първи в листата на БСП е Иван Иванов. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ води листата на движението. От "Възраждане" поставят на първото място Николай Костадинов. "Демократична България" разчитат на пулмолога Александър Симидчиев, а "Има такъв народ" - на Андрей Михайлов. Пръв сред кандидат-депутатите на "Български възход" е Радослав Кърджиев.

В Ямбол водач на листата на ГЕРБ-СДС е Димитър Иванов. От "Продължаваме промяната" и на тези избори разчитат на Мирослав Иванов, който зае поста на председател на парламента след свалянето на Никола Минчев в 47-ото Народно събрание. Заместник-председателят на последните няколко парламента Кристиан Вигенин води листата на БСП, а финансистът Петър Чобанов - тази на ДПС. Пръв сред кандидатите на "Възраждане" е Никола Димитров, а на "Демократична България" - Веселин Калановски. От "Има такъв народ" разчитат на Златомира Карагеоргиева-Мострова, а от "Български възход" - на Евгени Господинов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият македонски посланик у нас връчи акредитивните си писма
Новият македонски посланик у нас връчи акредитивните си писма
България и още 14 държави поискаха от ЕК таван на цената на природния газ
България и още 14 държави поискаха от ЕК таван на цената на природния газ