НОВИНИ

ВКС върна делото за катастрофата, при която загина 22-годишната Светомира

опасно кръговото кръстовище шумен където дни загина млада жена
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Здравка Русева
13:50, 11.07.2024
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният касационен съд върна делото за катастрофата на кръговото кръстовище в Шумен за ново разглеждане от друг състав на Варненския апелативен съд. Решението на върховните съдии е по наказателно дело 173 от 2024 г.

На 28 септември 2022 г. колата на Жечко Кюркчиев отне предимството на Светомира Накева в кръговото кръстовище и помете колата ѝ. В резултат на жестокия удар 22-годишната Светомира загина на място, а спътничката ѝ бе тежко ранена.

Върховните касационни съдии не приемат като смекчаващо вината обстоятелството, че Кюркчиев е съдействал на разследващите и поясняват, че прилагането на условното наказание следва да е подчинено на поправянето на дееца, но наред с това съдът е длъжен да обсъди и въздействието му върху другите членове на обществото. Това не е отчетено от апелативните съдии във Варна.

В мотивите на съда се посочва още, че е необходимо да се постигне съчетание между изискванията на специалната превенция и тези на генералната превенция. Съдиите не приемат и тезата, че лошата организация на движението също е смекчаващо вината обстоятелство.

На първа инстанция в Шуменския окръжен съд, Жечко Кюркчиев бе осъден на 3 години и 4 месеца, след като той призна вината си и делото се гледа по съкратената съдебна процедура. Въззивната инстанция, Варненският апелативен съд, отмени ефективната присъда на Жечко Кюркчиев, и я замени с условна – 3 години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок.

Сега на ход отново е Варненският апелативен съд, който ще насрочи ново заседание, но с друг съдебен състав.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради ремонт на общежитие: Учени се притесняват, че могат да останат на улицата
Заради ремонт на общежитие: Учени се притесняват, че могат да останат на улицата
БОК връчи медийните акредитации за Олимпийските игри
БОК връчи медийните акредитации за Олимпийските игри