НОВИНИ

Владимир Каролев е стабилизиран, но състоянието му остава тежко

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 10.05.2021 (обновена)
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

С опасност за живота е икономистът Владимир Каролев. Той е пострадал тежко в Пирин планина, докато карал сноуборд. Каролев беше открит жив след падане в улей под връх Тодорка, а операцията по издирването и спасяването му продължи цяла нощ. Финансистът беше транспортиран спешно в столичната болница "Пирогов".

Състоянието на Владимир Каролев остава изключително тежко, той се намира в "Пирогов" в реанимацията на Клиниката по неврохирургия, стабилизиран е, въпреки това състоянието му остава тежко, направени са му изследвания и е прегледан на скенер.

Каролев има изключително тежка черепно-мозъчна травма, която по думите на лекарите е рано да се каже как ще се развие. Предполага се, че е падал около 400 метра, докато е карал сплитборд в Пирин. Теренът, на който той е открит, е със стръмни улеи и камъни и се предполага, че се е спънал и е паднал.

Спасителите определят откриването на Каролев като голям късмет, защото в района, където той е намерен, мобилните телефони нямат никакъв обхват.

Сигнал за изчезването на Владимир Каролев подават негови приятели, след като не могат да установят връзка с него. Издирването му продължава 12 часа високо в Пирин планина. Първи до него достигат директорът на национален парк "Пирин" Росен Баненски и брат му, който е заместник-кмет на Банско. Двамата доброволци към Планинската спасителна служба Банско намират икономиста в безсъзнание.

"Някъде към 1.00 часа го намерихме под връх Малка Тодорка, посока Жабешкото езеро, в един страничен улей. Най-вероятно е паднал от върха. Като го намерихме, това, което видях по него – изключително добра екипировка, но като нарушиш първото правило в планината да се движиш сам, никаква полза от него", заяви Росен Баненски.

Повече от 4 часа спасителите носят на ръце пострадалия мъж.

"С нашите специални съоръжения, които са вакум матраци, кислород, носилка, специална за такива терени, се изнесе и в 4.30 ч. сутринта го предадохме на Спешна помощ Банско", допълни Методи Баненски от ПСС-Банско.

Владимир Каролев е транспортиран незабавно до болницата в Разлог.

Има опасност за живота на Владимир Каролев, транспортираха го в "Пирогов"

"С множество политравми е, тежка черепно-мозъчна травма", съобщи д-р Мария Читакова от МБАЛ-Разлог.

За да се запознаят със състоянието на Владимир Каролев, малко преди обяд в Разлог пристигнаха здравният министър в оставка проф. доктор Костадин Ангелов и директорът на "Пирогов" професор Асен Балтов.

"Това, което е направено тук в болницата, е най-необходимото на първи етап, колегите добре са си свършили работата", отбеляза директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Травмите са тежки, говорим за съчетана травма, черепно-мозъчна травма, гръдна травма и глезен, надявам се колегите да се справят с тежкото му състояние, което към момента е със сериозен риск за живота", отбеляза министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

По обяд специализирана линейка транспортира Каролев до "Пирогов", като до него неотлъчно беше и професор Балтов.

"Оттук нататък предстоят още изследвания, ядрено-магнитен резонанс трябва да направим на мозъка и на гръбначния стълб и вече лечение", допълни проф. Асен Балтов.

Владимир Каролев от години е запален планинар, а една от любимите му дестинации е Пирин планина.

"Вчера сутринта той тръгна към 7.15 ч. към планината. Той познава района много добре, особено тази част на Пирин и когато тръгне сме спокойни, защото е подготвен, винаги много отговорно постъпва в планината", каза Елена Юрукова.

Часове преди злополучния инцидент Каролев публикува клип от връх Тодорка, в който поздрави българите с Деня на Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина актьорът Иван Налбантов
Почина актьорът Иван Налбантов
ЦСКА 1948 с официална позиция след служебната загуба
ЦСКА 1948 с официална позиция след служебната загуба