НОВИНИ

Деца от Търговище учат в етно класна стая

bnt avatar logo
от БНТ
17:56, 10.05.2021
Чете се за: 04:47 мин.
Още
Слушай новината

Впечатляваща етнографска класна стая се намира в търговищкото основно училище "Иван Вазов".

Много музеи в България биха завидели за етнографската сбирка "Вазовчета". Всичко е издирвано, събирано и подреждано в продължение на 9 месеца. Участват ученици, учители, родители и персонала на училището. А идеята е на трима преподаватели.

"Всичките дървени части, шкафове, пейките, те са един вид отпадък и ние решихме да ги използваме, и каруцата включително, сглобихме ги, лакирахме, обработвахме и станаха в този вид, в който са в момента. Когато дойде човек тук и попадне в друг свят, забравя за проблемите си", споделя Веселин Бонев, учител в 4-то ОУ "Иван Вазов".

Дървен чакрък, огледало на 170 години, сечива и дрехи от времето на прабабите ни, магнетофони и радиоапарати от социализма, документи и спомени. Сбирката е разделена условно на три части "Възраждане", "Образование" и "Животът между 1945 и 1989 г.".

"Всяка една част е тематично обособена с цел да бъде по-представителна, по-прегледна. Във всяка една част, всеки, който влезе ученик, учител, гост, се потапя в една друга епоха, все едно се е качил в машина на времето. В музея всички неща са много стойностни и въпреки това има една лека закачка, която се усеща в посланията на отделните части. Учениците разполагат с всевъзможна техника, много модерни компютри, смартфони, лаптопи, таблети, но идвайки тук, в тази стая, се впечатляват много повече от примитивни грамофони, магнетофони или телевизори. Започват да задават въпроси, а самият факт, че те предизвикват в нашите възпитаници интерес, означава, че нашата цел е изпълнена на 100%", разказва Емил Димитров, учител в 4-то ОУ "Иван Вазов".

Дариан намира интересни аналогии между миналото и настоящето.

"Например дъската е била таблетът на моята прабаба и прадядо, тебеширът е бил мишката, техният хардуер е била книгата, а софтуерът е бил картата", с вълнение споделя Дариан, ученик в 6-и клас, 4 ОУ "Иван Вазов".

Ева за първи път вижда толкова тежка ютия и с вълнение докосва снимки отпреди близо век.

"Аз съм много горда, че в нашето училище има такава прекрасна стая, тук имаме шанса да видим и да почувстваме как са живеели хората, да видим как са изглеждали носиите. И това ни помага много в нашето обучение, всеки предмет тук има своя история, на мен това ми е много интересно, защото обичам да изучаваме такива неща. Толкова хора са ги използвали тези неща, на мен ми е интересно колко ли жито е ожънато с паламарката или със сърпа", допълва Ева, ученик в 7-и клас, 4-то ОУ "Иван Вазов".

Според Бойка Сотирова, която е директор на 4-то ОУ "Иван Вазов" освен, че децата провеждат часове в различна среда от класната стая, за тях тук е по-интересно.

"Тук четат книги, раздавали сме дори свидетелства за завършено образование. Идеята е по-нататък да каним и училища, ученици, които могат да дойдат и да видят, защото няма друго училище в града, което да разполага с такава сбирка. В момента сме партньори към един проект "Еразъм", тази стая ще бъде интересна, ще бъде представена и ще бъде включена в дейностите по проекта, ще имаме гости от още 4 държави. На тях ще бъде още по-интересно да видят как са живели българите преди толкова години", каза още директорът на училището Бойка Сотирова.

Етнографската сбирка продължава да се допълва с нови експонати, които вече излизат и извън класната стая - в коридора отпред.

Гледайте още от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов проведе телефонен разговор с германския канцлер Меркел
Борисов проведе телефонен разговор с германския канцлер Меркел
Миню Стайков отрече да е човекът от клипа, за който разказа Илчовски
Миню Стайков отрече да е човекът от клипа, за който разказа Илчовски