Пътна полиция с нова акция: Проверяват се автобуси и тежкотоварни автомобили

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:20, 10.05.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Регионални
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Нова специализирана полицейска акция започна от днес Пътната полиция. Засилени проверки ще има най-вече за автобусните и тежкотоварните автомобили.

Акцията ще продължи до 16 май. Тя се провежда едновременно във всички страни членки на ЕС.

У нас екипи на "Пътна полиция" и Автомобилна администрация ще следят за скоростта, неукрепени товари, спазване на времето за почивки, използване на обезопасителни колани, шофиране след употреба на алкохол и наркотици.

Такива полицейски операции се провеждат 4 пъти годишно, а според полицаите имат добър превантивен ефект.

"Като цяло провеждането на проверки с повече от един правоохранителен орган на пътя води до по-ефективен контрол на пътя и като цяло до подобряване на безопасността на движението и сигурността по пътищата. За времето от 8 до 14 февруари беше извършена също такава операция по линия на "Роудпол". По-характерните установени нарушения са: превишаване на разрешената скорост на движение, нередовни документи на водача, неизползване на обезопасителните колани, нередовни документи на превозното средство", каза главен инспектор Дамян Владинов от отдел "Пътна полиция" от Главна дирекция "Национална полиция".

Вчера много автомобили се завърнаха в столицата след почивните дни. По данни на "Пътна полиция" един моторист е загинал в района на София, а 24-ма са ранени във вчерашния ден.

Със затопляне на времето се очаква увеличаване на трафика, а заедно с него и увеличаване на пътните инциденти, предупреждават пътни полицаи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Катрин Тасева: Ще дам всичко от себе си за медал от Олимпиадата
Катрин Тасева: Ще дам всичко от себе си за медал от Олимпиадата
12 месеца ремонт: Затварят поетапно ул. "Цар Иван Шишман"
12 месеца ремонт: Затварят поетапно ул. "Цар Иван Шишман"