НОВИНИ

"Топлофикация": Ремонтите в "Дървеница" и по ул. "Шишман" са заради старата топлопреносна мрежа

bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 10.05.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Отново се налага ремонт в "Дървеница" заради старата, амортизирана мрежа - за последните 5 години в района са регистрирани над 67 аварии и то по време на отоплителния сезон, а не е приятно да се спира често топлоподаването през зимния сезон. Това каза в студиото на "Денят започва" Росен Флоров - директор на ТР "София Изток" в коментар за част от предстоящите летни ремонти на "Топлофикация" заедно с Росен Тирков, ръководител отдел "Контрол и оценка на инвестиционната и ремонтна дейност".

След анализ на авариите и състоянието на топлопреносната мрежа в квартала, предприехме кампания в далечната 2016 г. да извършим проектиране на всички трасета в квартал "Дървеница" и да подменим топлопреносната мрежа. След дългия процес на съгласуване с различните инстанции на проектите и даване на разрешение за строеж, стартирахме миналата година, а тази година планираме да завършим ремонтите там, обясни Флоров.

По думите му, жителите на "Дървеница" могат да бъдат спокойни, че в "следващите 25-30 години там няма да има аварийност и прекъсване на топлоснабдяването" и ще се радват на по-качествена и надеждна услуга.

Според Росен Тирков миналогодишният ремонт в столичния квартал е бил първият етап от общо седем проекта, които трябва да се реализират. Районът е трудно проходим и по време на ремонтните работи се въвежда временна организация на движение, което прави невъзможно всичко планирано да се приключи за една година.

Няколко месеца без топла вода ще бъдат живеещите в района на "Цар Иван Шишман"

Гостите в предаването коментираха и другия голям ремонт в София, който започва днес - цялостната реконструкция на улица "Цар Иван Шишман", която ще остави центъра на столицата без топла вода за 5 месеца и поетапно ще бъдат затваряни и отваряни кръстовищата за автомобилно движение.

Казусът с топлоподаването по ул. "Цар Иван Шишман" е същият като този в кв. "Дървеница" - изключително стар топлопровод - над 40 години. Нормално е да сменим топлопровода след основен ремонт на пътната настилка и инфраструктурата, за да не се окаже след няколко години, че трябва да се извършват основни ремонтни дейности на топлопровода и да разрушим изградената от Столична община инфраструктура, обясни Росен Флоров.

Какво още коментираха представителите на "Топлофикация" вижте във видеото

Гледайте повече теми в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Градус" АД: Готови сме за пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции
"Градус" АД: Готови сме за пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции
Камелия Нейкова: Между 300 и 500 машини ще са необходими, за да се осигурят всички изборни секции
Камелия Нейкова: Между 300 и 500 машини ще са необходими, за да се осигурят всички изборни секции