НОВИНИ

Няколко месеца без топла вода ще бъдат живеещите в района на "Цар Иван Шишман"

bnt avatar logo
от БНТ
19:52, 07.05.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Общество
Слушай новината

От понеделник започва ремонт на емблематичната столична улица "Цар Иван Шишман". Той е разделен на няколко етапа, а хората в района няма да имат топла вода в продължение на няколко месеца.

Новината за това обаче притеснява не само живеещите в квартала, но и бизнеса в района.

Венцислав Банчев е ВиК специалист. Само днес е монтирал 3 бойлера в района.

"В нашия квартал има бум на монтаж на бойлери", каза Венцислав Банчев.

И ако по време на ремонта притесненията са основно заради липсата на топла вода, след края му хората се тревожат за статута на емблематичната улица.

"Дали ще се запазят паркоместата, дали ще има маси, дали ще има т.нар. уширения. Хората са притеснени, че няма да се спазва вечерният час от заведенията", каза Венцислав Банчев.

"Паркоместата по окончателния проект така са разположени, че са от едната страна, после от другата, после пак от същата, което визуално стеснява улицата. Автомобилното движение ще бъде ограничено до скорост от 20 км/ч. Ще има тротоари само за пешеходци, но ще имат възможност хората да се движат и по пътното платно - ще стане една хубава централна улица", каза заместник-кметът по направление "Обществено строителство" в Столична община Ангел Джоргов.

Заведенията в района имат други притеснения от предстоящия ремонт.

"Буквално те ни отварят и веднага след това ни затварят, така че сме леко притеснени", каза собственикът на заведение Филип Григоров.

През първите 5 месеца ще работят "Софийска вода" и "Топлофикация". От септември в ремонта ще се включи и Столична община с изграждането на нови платна, нови тротоари, подмяна на уличното осветление.

"Участъците, в които няма дълбоки изкопи, колегите от "Софийска вода" и "Топлофикация" ще поставят прозрачни огради, така че в тези тесни тротоари да не се създава такова неприятно усещане като в тунел, да бързаш да минеш, да има дискомфорт", каза Ангел Джоргов.

Очаква се ремонтът в този участък да продължи около година.

Репортери: Цанка Николова и Карина Караньотова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Терористична атака срещу бившия президент на Малдивите
Терористична атака срещу бившия президент на Малдивите
Зверев отстрани Надал в Мадрид
Зверев отстрани Надал в Мадрид