НОВИНИ

Комисията по ревизия изслушва бизнесмените Илчовски и Ангелов

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:17, 07.05.2021 (обновена)
Чете се за: 05:47 мин.
Политика
Слушай новината

Високо напрежение на заседанието на комисията за проверка на управлението в парламента. Изслушването на бизнесмена Светослав Илчовски, който обвини ГЕРБ в рекет и злоупотреба с власт, продължи и днес. В залата присъства и Иван Ангелов от фирма "Градус", който беше многократно споменаван от Илчовски по време на предишното заседание на комисията.

Заседанието на комисията продължава повече от 3 часа, работата на депутатите е белязана от непрекъснати скандали и размяна на остри реплики. В центърът на вниманието е бизнесменът Светослав Илчовски. Днес той продължи да разказва за политическия рекет и натиск от страна на кабинета в оставка. Заяви, че разполага с документи, с които могат да се докажат множество финансови измами.

Относно сагата с премиерските кюлчета Илчовски заяви, че не е виждал предаване на кюлчета, а само снимки. Този път каза, е не знае нищо за личността на Мата Хари.

Скандал в Комисията по ревизия - бизнесмен разказа как бил притискан и рекетиран

Изненадващо един до друг в комисията застанаха Светослав Илчовски и човекът, когото атакува - бизнесменът Иван Ангелов. Оказа се, че Ангелов е дошъл доброволно, за да бъди изслушан също от комисията.

Илчовски започна втората част на своя разказ след близо час надвиквания, нападки и размяна на реплики и нападки между политическите сили. Той повтори твърденията си относно Ангелов, че е бил притискан да им продава фуражи на половин цена. Спомена за осигуряването на фиктивни обороти, за да се продават акциите на борсата.

"Предоставил съм на комисията снимки на един от най-хубавите хотели в Монако, където трябваше да ме попитат може ли да направим фиктивен оборот на неговото дружество, че не му достига оборота това нещо. Всичко ще бъде в прокуратурата, господин Ангелов, няма нищо Чичо Иване", каза Светослав Илчовски.

Многократно в залата бяха отправени подвиквания Ангелов да вземе думата, за да отговори на нападките. Няколко пъти и депутати от ГЕРБ поискаха комисията да гласува да бъде изслушан и той.

Заседанието продължи с въпроси на депутатите към Илчовски отново за твърденията му за рекет, за кюлчета злато, подарени на премиера, и гавра в затвора с известен затворник.

Илчовски сам оцени бизнеса си на 200 - 300 милиона лева, но твърди, че е щял да се развива още по-добре, ако не е бил политическият рекет. Преди да започне изслушването на Илчовски в залата се напълни с депутати от ГЕРБ.

В началото на заседанието от ГЕРБ поискаха документите около скандалните разкрития да бъдат публично представени пред медиите. Според Мая Манолова обаче някои от тях съдържат информация, която е фирмена тайна. Чуха се обвинения, че комисията се използва като платформа за предизборна кампания.

"Спазвам добрия тон, това е цирк. Г-жо председател, не е един сигнал и разказ може да се даде. Вие също участвахте в управлението. Манипулативно работи комисията. Няма доказателства. Има само един сигнал. Тази комисия не е трибунал. Години преди 89-a се четат присъди", заяви Дани Каназирева от ГЕРБ.

"Права сте, че не трябва да има чадър върху дейността, на който и да било, уверявам ви в това, затова и последната точка от днешното заседание ще бъде решение на комисията, затова кой сигнал от всичките, а те са вече над 90, ще разгледаме", каза председателят на комисията Мая Манолова.

"Има компетентни органи, те са доказали, че в голяма степен са пасивни, когато става дума за близкия кръг на властта. Затова ще очакваме с интерес и тяхната реакция, защото изнесената тук информация е много важна. Изнесоха се данни за много сериозни нарушения с участието на държавата и твърдения, че се използва и прокуратурата като плашило в този сценарий. Аз искам това да бъде доразвито и да чуем цялата истина на тази комисия", заяви Явор Божанков от БСП.

От компанията "Градус", чийто собственик е Иван Ангелов, съобщиха преди заседанието, че ще заведат всички възможни дела срещу Илчовски и ще сезират компетентните органи. Оттам определят твърденията като неверни.

"Градус" завежда серия от дела срещу Светослав Илчовски

Според компанията подобен скандал може да доведе до икономически последствия.

"Особено съм изненадан от безскрупулните лъжи. В Библията е казано - не лъжете против истината, ще попаднете под осъждане. Всеки си отговаря за лъжите. Надявам се и г-н Илчовски, защото 95% от нещата, които каза, бяха лъжи", каза собственикът на "Градус" Иван Ангелов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тапа на АМ "Тракия" в посока към Бургас
Тапа на АМ "Тракия" в посока към Бургас
ЦИК официално има нов председател (ОБЗОР)
ЦИК официално има нов председател (ОБЗОР)