НОВИНИ

Коя е Камелия Нейкова?

Николай Минков
от Николай Минков
15:24, 07.05.2021 (обновена)
9910
Чете се за: 04:05 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Камелия Нейкова е новият председател на Централната избирателна комисия, стана ясно след днешните извънредни консултации при президента. Тя замени Красимир Ципов, който беше оттеглен по-рано от ГЕРБ.

ЦИК официално има нов председател

С над 18-годишен юридически стаж и дългогодишен опит в изборната администрация и при провеждането на вотове и референдуми Камелия Нейкова бе логичният избор за председател на ЦИК от квотата на "Има такъв народ", след като ГЕРБ оттегли своя кандидат.

"Поемам отговорността ЦИК да се справи с предстоящите предсрочни парламентарни избори, включително като приложи новите изменения на ИК такива, каквито законодателят ги е приел", каза Нейкова.

Един от най-силните защитници на машинното гласуване, сега на Нейкова се пада отговорността да организира първия изцяло безхартиен вот.

"Привърженик съм като избирател на машинното гласуване. Познавам и технологията на машината и самия процес, така че съм привърженик на машинното гласуване. Един избирател дори да не е виждал машина, смятам ще се справи доста бързо. Машините не позволяват да има недействителни бюлетини, които пък до голяма степен в предходни избори са отчитани с висок показател", казва тя.

При технически проблем с някоя от машините, вотът ще продължи с хартиени бюлетини, обясни Нейкова: "В Изборния кодекс е предвидени във всички секции за машинно гласуване да имат отпечатани бюлетини, равни на броя на избирателите в тези секции. Така, че правото на гласуване на избирателите няма да бъде ощетено".

Според Нейкова ЦИК ще се справи с логистиката на машините в чужбина.

"И тук разчитам изключително много на взаимодействието с МВнР, с дипломатическите и консулските представителства и Министерския съвет като цяло, на които пък е възложено с промяна на ИК съхранението на машините."

Попитана дали отново ще се допусне карантинирани да не могат да гласуват, както се случи на 4 април, тя каза, че с промяна в Изборния кодекс този проблем е решен. Молба за посещение от мобилна урна ще може да се подава и в самия изборен ден.

Коя е Камелия Нейкова?

Нейкова има дългогодишен опит в изборната администрация и прилагането на изборното законодателство при провеждането на избори и референдуми. Ползва се с доверие и висок авторитет.

От 2001 до 2009 г. е била председател и секретар на СИК-Русе.

През 2009 г. е член на ЦИК за избиране на народни представители и на ЦИК за избиране на членове на Европейския парламент от България.

След това Нейкова е експерт към временната комисия към Народното събрание за изработване на Изборен кодекс, още в самото му начало, когато за първи път се кодифицира изборното законодателство.

През 2014 г. отново е член на ЦИК и неин говорител.

В момента Нейкова е сътрудник към правната комисия в Народното събрание.

Родена е през 1969 година. Завършва Икономическия техникум в Русе, а после и “Право” в Русенския университет. Има допълнителна професионална квалификация по специалност „Регионалистика и Европейска интеграция".

Била е директор на Агенцията за държавни вземания в Русе.

В периода 2008-2009 г. бе зам.-министър на отбраната в кабинета на Сергей Станишев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID криза в Непал: Липсват легла, медикаменти и кислород
COVID криза в Непал: Липсват легла, медикаменти и кислород
Бургас скърби за Ваня Костова - почетоха паметта ѝ с нейни песни и цветя
Бургас скърби за Ваня Костова - почетоха паметта ѝ с нейни песни и цветя