НОВИНИ

Бургас скърби за Ваня Костова - почетоха паметта ѝ с нейни песни и цветя

bnt avatar logo
от БНТ
15:20, 07.05.2021
9761
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Отиде си звездата на българската естрада Ваня Костова. Тя почина внезапно вчера.

Изпяла едни от най-любимите за поколения българи песни, Ваня Костова остава вечно в сърцата ни с нейната музика. Родена в Димитровград, но прекарва детството си в Бургас, от където започва и нейният творчески път. Открива я маестро Стефан Диомов.

"Тя дойде при мен, още когато беше ученичка в 11-и клас. Беше изненада голяма, защото пееше много добре. Тогава имах проблеми с първата "Тоника". Ева беше бременна, а ни предстоеше турне. Тогава взех Ваня, така че я познавам Ваня доста преди "Тоника". След това, когато реших да правя нов състав – "„Тоника СВ", бях приятно изненадан от Ваня, защото тя се яви в много силна форма, пя прекрасно. Направи много приятна изненада на журито и беше приета, разбира се, без никакви противоречия", казва композиторът Стефан Диомов.

Така от 1980 г. Ваня Костова официално става част от "Тоника СВ". Шлагерите следват един след друг и се превръщат в хитове. Сред най-популярните песни са "Рождество", "Конче мое", "Вишна", "Звезда" и много други.

"Милиони са певците на тази земя, но малцина са истински. А Ваня беше истинска – от начало до край беше истинска", казва Диомов.

"На 1 август отново трябваше да бъдем заедно. Но тя сега ще ни гледа отгоре. Година след смъртта на Пейо Пантелеев се прощаваме и с Ваня Костова, голямата Ваня Костова. Ще я запомня с това, че тя беше много спокойна и вярваща в Господ", каза музикантът Георги Милтиядов.

В памет на Ваня Костова от всяка културна институция в Бургас днес звучат нейните песни.

Десетки поднесоха цветя пред символа на Бургас – Часовника, и отдадоха почит към един от незабравимите гласове на България – Ваня Костова.

На 1 август в Летния театър на Бургас ще прозвучат емблематичните песни на Ваня Костова, изпяти от нейните най-близки приятели и колеги.

Автор: Давид Сукнаров

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коя е Камелия Нейкова?
Коя е Камелия Нейкова?
Отново отварят „зелени коридори“ за ваксинация срещу COVID-19 в Русе и Бяла
Отново отварят „зелени коридори“ за ваксинация срещу COVID-19 в Русе и Бяла