НОВИНИ

Германия ще имунизира и деца над 12 години, след като бъдат одобрени ваксини

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:25, 07.05.2021
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Германия възнамерява да започне имунизации срещу COVID-19 на деца над 12 години до края на август. Това може да стане след одобрение на препарат от европейския регулатор, съобщи германският министър на здравеопазването Йенс Шпан. В контекста на ускорената ваксинационна кампания в страната може да отпаднат редица ограничения за имунизирани срещу COVID-19.

На среща на здравния министър Йенс Шпан с колегите му от 16-те федерални провинции в Германия беше постигнато съгласие, че може да бъде предложена имунизация на всички германски граждани над 12 години. Тази седмица Европейската агенция по лекарствата започна оценка за използването на ваксината на "Пфайзер" при 12 до 15-годишни деца.

"Ако ваксината бъде одобрена за над 12-годишна възраст, искаме да предложим имунизация за всички младежи между 12 и 18 години, и да започнем да ги включваме в реда за ваксинация - ако това е възможно още от края на август", заяви Йенс Шпан, министър на здравеопазването на Германия.

Засега нито един препарат срещу COVID-19 не се прилага при деца. Те са засегнати в по-малка степен от тежко протичане на болестта и досега не бяха приоритетна група за ваксинация. Според експерти обаче, тъй като те представляват значителна част от обществото, имунизирането им ще помогне да се ограничи разпространението на коронавируса.

Германия чувствително засили имунизационната кампания през последните седмици. Беше взето решение да отпадне правилото ваксината на "Астра Зенека" да се поставя само на хора над 60 години и тя да е достъпна за всички възрасти.

Още от утре ваксинираните може да се възползват от редица облекчения на коронавирусните ограничения. За хората с две дози например няма да важи вечерния час и няма да е необходимо представяне на негативен тест при посещение в магазини.

Новата мярка ще позволи на тези хора да се срещат без ограничения в броя на участниците. Всичко това ще стане възможно обаче, ако и горната камара на германския парламент одобри предложенията за смекчаване на ограниченията за ваксинирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След вота във Великобритания: Очаква се Садик Хан да остане кмет на Лондон
След вота във Великобритания: Очаква се Садик Хан да остане кмет на Лондон
Борисов: НАТО изрази солидарност с България по повод дестабилизиращите действия на Русия
Борисов: НАТО изрази солидарност с България по повод дестабилизиращите действия на Русия