Скандал в Народното събрание заради Росенец и пенсиите (обновява се)

от БНТ
09:51, 07.05.2021
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите от "БСП за България" и "Демократична България" поискаха извънредни точки в днешния дневен ред. От левицата продължиха да настояват да бъде гласувано предложението им да се приемат анблок промените в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат актуализиране на пенсиите към 2018 г.

Гледате на живо заседанието на НС тук:

Предложението не беше подложено на гласуване, защото противоречи на правилника на Народното събрание, съобщи председателят на парламента Ива Митева. Тя отказа да бъде въведена и поискана извънредна точка от "Демократична България" за създаване на Комисия за разследване на случилото се на Росенец през миналото лято.

Причината да не бъде включено предложението е, че то е било заложено в дневния ред за сряда. Тя не може по правилник на Народното събрание да бъде пренесена.

От ДПС обявиха, че наистина е невъзможно да бъде включена точката, но иначе биха подкрепили създаването на комисия за Росенец.

За тази комисия настояват и от "Изправи се! Мутри вън". Оттам настояват и да бъде удължено времето за получаване на добавка от 50 лева за пенсионерите.

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов поздрави председателя на Народното събрание Ива Митева, че спазва дневния ред. Той настоя освен комисия за Росенец да бъде внесено предложение и за разследване на строежа край Алепу като обясни, че там "може да има топла връзка и депутатът Мая Манолова".

"Скоро според вашите измислици ще се окажа прекупвач на къщата в Барселона и на кюлчетата в чекмеджето. Забравихте, че проектант на този проект е съпругът на вашия вицепремиер Екатерина Захариева, както и близък човек на Валери Симеонов. За да се спрат спекулациите, господин Рашидов, ви каня да дойдете на днешното заседание на комисията за проверка, защото сме призовали всички засегнати да бъдат изслушани", обясни Мая Манолова от парламентарната трибуна.

От "Демократична България" настояха предложения за извънредните точки да бъдат направени от председателя на Народното събрание Ива Митева.

"Г-жо Манолова, когато вие не говорите, не съм спокоен. Още по-незаконен е Буджака, лятна резиденция на човек, приближен край вас. Лятна резиденция си направиха и честни каолинови крале. Затова искам да се вкарат и тези неща в дневния ред", обяви Вежди Рашидов.

Маноил Манев от ГЕРБ обясни, че всички искания за временни комисии са предизборна кампания на депутата Мая Манолова.

От ГЕРБ обясниха, че също искат да бъде създадена комисия за Росенец, но не и в противоречие на правилника.

След предложенията депутатите влязоха в режим на лични обяснения и процедури по воденето на парламента. В крайна сметка председателят на Народното събрание Ива Митева даде 15 минути почивка и свика председателски съвет за изясняване на ситуацията.

"Само след месец 45-ото НС приключва. Започва с еуфория и завършва със скандали. Този парламент не прие нито един закон, освен Изборния кодекс", каза в политическа декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова след почивката.

Според нея са имали в началото такова мнозинство, което ако бяха си говорили, сега щяло да е възможно Бойко Борисов да е в парламента и да му задават въпроси, а не да говорел от къщи.

Според Нинова все имало парламенти, в които все някой с някого не говори, но никога не е било никой с никого да не говори. Тя завърши декларацията си с думите, че и тези избори ще минат, но втори провал като този хората нямало да простят.

Председателят на НС Ива Митева обеща да се обади лично в кабинета на премиера да дойде в НС, както беше гласувано сутринта.

Депутатите отхвърлиха предложението на "Изправи се! Мутри вън! работното време на Народното събрание да бъде удължено до изчерпване на дневния ред. Депутатите приеха предложението на "Има такъв народ" да бъдат разгледани точките за "Еър Полисинг" с Румъния и внасяне на "Спутник V" и с това да се изчерпа работата на парламента.

По темата работят: Цветелина Катанска, Александър Марков и Десислава Маркова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борците ни в свободния стил останаха само с една квота за Олимпиадата
Борците ни в свободния стил останаха само с една квота за Олимпиадата
Христо Иванов: Не е имало предварителен консенсус за избора на председател на ЦИК
Христо Иванов: Не е имало предварителен консенсус за избора на председател на ЦИК