НОВИНИ

Камелия Нейкова е новият председател на ЦИК

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
06:11, 07.05.2021
5507
Чете се за: 07:30 мин.
У нас
Слушай новината

Камелия Нейкова е новият председател на Централната избирателна комисия. Това стана ясно след проведените консултации за избор на председател на ЦИК, които се проведоха в сградата на президентството на "Дондуков" 2.

Кандидатурата беше издигната от "Има такъв народ", след като вчера от ГЕРБ-СДС оттеглиха кандидатурата на Красимир Ципов. Това наложи провеждането на повторни консултации за избор на ръководството на Централната избирателна комисия при президента Румен Радев.

Коя е Камелия Нейкова?

Ето повече от консултациите:

"Има такъв народ" предлага кандидатурата на Камелия Нейкова за председател на ЦИК", заяви Виктория Василева.

Мустафа Карадайъ добави, че ДПС, няма никакъв проблем да подкрепи Камелия Нейкова.

"Аз бих си позволила, сред "Има такъв народ" има едно почтено име, това е Камелия Нейкова, тя е добър избор", заяви Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!".

"Нека всички си кажат мнението за подобна кандидатура", призова Тошко Йорданов от ИТН.

"БСП за България" би подкрепила тази кандидатура, отбелязаха от БСП.

Христо Иванов коментира, че ГЕРБ трябва да има заместник-председател в лицето на Димитър Димитров, "Демократична България" ще подкрепи кандидатура на Камелия Нейкова.

"В тази ситуация жребий няма да теглим, съставът е ясен, председател на Централната избирателна комисия ще бъде Камелия Нейкова. Димитър Димитров ще бъде заместник-председател", заяви президентът Румен Радев.

"Надявам се вашата партия да не снеме подкрепата към Камелия Нейкова", обърна се президентът към Тошко Йорданов от "Има такъв народ" и помоли представителите на партиите да подпишат протокола.

"Вчера получих писмо лично от премиера Бойко Борисов, че партията оттегля кандидатурата на Красимир Ципов. Така трябва да се бори лидерът на всяка една парламентарна група, за съжаление вие бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорност. Сега ни остава една от по-малките партии да поеме отговорност, за да се избегне хаоса", заяви президентът Румен Радев.

"Да, Борисов я оттегли по молба на Красимир Ципов, след като 24 часа имаше лични нападки към кандидатурата и личността му. Нашето предложение за зам.-председател на комисията е Димитър Димитров", съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"ГЕРБ ни поставя в лек абсурд. За Борисов демокрацията не струва и 5 пари. Логиката изисква председателят на ЦИК да е от парламентарната група на ГЕРБ", добави Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Отчитаме оттеглянето на Красимир Ципов като опит за саботиране на изборния процес, затруднява се всичко, което предстои, отговорността е на ГЕРБ. Ние имаме решение за неиздигане на председател на ЦИК, отбелязаха от "БСП за България".

"Централната избирателна комисия трябва да изпълнява и да следи за закона, ние ще се съгласим за каквито и да е предложение за председател, но ЦИК може да функционира и без председател", подчерта Мустафа Карадайъ от ДПС.

"Демокрацията е въпрос на количество, но и на качество. Това, че една партия е получила най-много гласове, не намалява нейната токсичност, ГЕРБ създава хаос, бламира процесите. Надяваме се, че ще бъде друг кандидат за председател на комисията, ЦИК ще се комплектова и ще вървим напред. Ние имаме двама кандидати за членове на ЦИК, но те не отговарят на изискванията за председател, защото не са юристи", коментира Христо Иванов от "Демократична България".

"Оттеглянето беше направено в разрез на процедурата за избор на състава на ЦИК. Очевидно е, че ГЕРБ ще направи всичко възможно за осуетяване на провеждането на честни избори. Ако се отказвате от мястото си в ръководството, има си процедура по какъв начин се разпределят местата. Нарушаването на правилата трябва да бъде санкционирано. Хрумнало му на някого, не сме длъжни да се съобразяваме с неговите прищевки, които се сменят по 2-3 пъти", заяви Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън".

"Не желая да влизам в тона на колегите. Да, според правилата най-голямата партия имаше право да излъчи и председател на Народното събрание. Приемете, че ГЕРБ е предложил 4-ма членове и не държим да имаме представител на ръководството", заяви Десислава Атанасова.

"Очевидно е, че има процедурен проблем, най-важното е ръководството на партията да има доверие, вчера това се пропука в лицето на ГЕРБ, вие трябва да внушавате това доверие, в противен случай за какво доверие говорим от страна на гражданите в ЦИК. Разпределението остава същото, ГЕРБ остава с 4-ма представители. ГЕРБ трябва да има зам.-председател, не може да има напълно абдикиране. Има ли партия, която да прояви отговорност и да не абдикира", заяви президентът Румен Радев.

"Вие искате ние да се откажем от зам.-председателското място, защото не можем да имаме и председател и заместник-председател. Може ли ЦИК да работи без председател", попита Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Ние сме готови ГЕРБ да не получи представител в ръководството, никого не караме да прави нещо на сила", отговори му Десислава Атанасова.

"Не може да има служебно правителство, докато не решим проблема с ЦИК. Не може да правим избори така, няма време", заяви президентът Румен Радев.

По думите му, когато се говори за Централната избирателна комисия трябва да има много по-разумно поведение от страна на всички парламентарни партии.

Президентът Румен Радев свика на допълнителни консултации парламентарно представените партии и коалиции - за излъчване на председател на Централната избирателна комисия.

Причината е, че от коалицията ГЕРБ-СДС оттеглиха единствената номинация за поста - тази на Красимир Ципов. На консултациите, проведени на 5 май, срещу неговата кандидатура се обявиха от БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Вижте още в репортажа на Милена Кирова.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
545 случая на коронавирус при 5733 теста
545 случая на коронавирус при 5733 теста
Отново летни температури днес
Отново летни температури днес