НОВИНИ

Чудо в манастир край София: Камък, който расте и сбъдва желания, събира вярващи

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
21:04, 06.05.2021
14350
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

В днешния празничен ден ще ви разкажем история за чудо от манастир край София, който носи името на Свети Георги Победоносец. Камък, който расте и сбъдва най-съкровените желания събира вярващи от близо и далеч.

Свети Георги Победоносец е един от най-почитаните светци у нас. Смятан е за защитник, воин и покровител на овчарите. Намирам се в манастира в Горни Богров, който носи името на светеца. А миряните казват, че тук, в светата обител се случват чудеса. Едно от тях е камък в самия център на олтара, който расте.

Камбаната на манастира Св. Георги Победоносец всяка година на този ден събира много вярващи. Събира ги и вярата в чудесата, които се случват в манастира. Историите тръгват от камък в самия олтар на църквата, който местните разказват, че расте.

"Като дойдох преди 20 години, бабите викаха он камико расте. Викам бабешки приказки, камъкът ще расте... Добре, ама идват хора поклонници. Чули от някъде, викат ами верно ли расте, колко е голям, що го не измериш. И аз 2002 година вземах рулетка една измерих го - 2 метра и 6 см. После 10-ина месеца по-късно там по друга причина викам я да го видя как е, измерих го, 2 метра и 8", разказа отец Антим.

Отец Антим вече не мери камъка, защото не подлага на съмнение чудесата.

"Тея хора ме питат мери ли го пак. Да изпитвам Бога ми не е работа на мене. Важното е, че аз видях, че камъкът се променя, става по-голям и по-голям", заяви отец Антим.

Отец Антим обаче вярва, че не камъкът върши чудесата, а Бог. А скалната маса просто е място, от където черпим неговата благодат.

"Хората имаме нужда постоянно да ни се напомня за Божието всемогъщество. За Бог няма невъзможни неща - камък може да расте", споделя отец Антим.

Преданието гласи, че камъкът е бил донесен от кръстоносци от Йерусалим. Взет е от скалите на Голгота, а манастирът е построен около него. А днес от камък, донесен от най-тъжното място за християните, се е превърнал в символ на надеждата за тези, които търсят в него спасение, изцеление, утеха или връзка с Бог.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затопляне утре, захлаждане през уикенда
Затопляне утре, захлаждане през уикенда
Почина певицата Ваня Костова
Почина певицата Ваня Костова