НОВИНИ

Балове ще има: Падат ограниченията за събиране над 15 човека

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:35, 06.05.2021
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Отпада ограничението за събирания и тържества с повече от 15 души. Така за сватбите, кръщенетата и погребенията вече няма ограничение за броя на присъстващите.

Това ново разхлабване на мерките вероятно ще направи най-щастливи именно тазгодишните абитуриенти, които с нетърпение очакват баловете си. С отпадането на тези ограниченията те ще могат да се забавляват малко по-спокойно. Новите облекчения важат и за сватби, кръщенета и погребения. А иначе в България се наблюдава трайна тенденция за намаляване на заболеваемостта - това отчетоха от Националния оперативен щаб на последния си редовен брифинг в днешния празничен ден.

България се нарежда на 20-о място по заболеваемост в ЕС и на второ по смъртност. Като положителен факт здравните власти отбелязаха, че само за вчера има над 32 000 ваксинирани. Интерес към ваксинацията не липсваше дори в днешния празничен ден. И докато сутринта имаше опашки пред някои болници, около обяд и в ранния следобед повечето хората предпочетоха да се съберат с близки около трапезата.

България е вече само рискова зона. Хоспитализираните намаляват, натискът към лечебните заведения се успокоява.

"47% е заетостта на леглата за неусложнени пациенти, 51% е за интензивни легла. Тенденцията е трайна, вече имаме спокойствие в лечебните заведения", посочи проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването в оставка.

Само в 4 области има по-голям брой пациенти в болниците - Благоевград, Силистра, Стара Загора и Шумен. На днешния брифинг стана ясно още, че у нас освен британската мутация други не са регистрирани. В съседни на България държави обаче се срещат.

"Не сме уловили индийски, бразилски, южноафрикански. Всеки човек, връщащ се от чужбина от територии, в които има движение на такива щамове. Най по човешки съветвам: като се върнеш от чужбина, на другия ден не събирай целия род да се похвалиш, а изчакай десет дни", обясни Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Колкото до ваксините - по време на празниците най-много дози ваксини са поставени в "Пирогов". А най-предпочитана е ваксината на "Пфайзер". И днес на Гергьовден желаещи да се имунизират не липсваха.

В Александровска болница ваксинацията е започнала още в 9.00 ч. Въпреки празничния ден в ранния следобед интерес към ваксините не липсваше.

"Нямаме струпване на много хора, бързо работят екипите. Когато почнахме "зелените коридори" на 30-и имаше 800 човека, опашката беше до булеварда, но следващите дни до 300-400 на ден задържаме, като трафикът не е на струпване, а през целия ден са хората", заяви д-р Момчил Кермедчиев, УМБАЛ "Александровска".

Желаещи за ваксини имаше и в "Пирогов".

Всеки човек пред ваксинационния пункт има мотив, който стои зад желанието за имунизация. И докато едни идваха за първи път, други освен с поставена втора доза, си тръгваха и с незабавно издаден ваксинационен сертификат.

Има вероятност зелените коридори да останат и след 9 май.

И важна информация за всички, които ще пътуват до Германия. Въпреки че от 2 май 2021 г. Германия намали нивото на риск по отношение на България от държава с висока честота на заразяване на рискова държава, до 12 май включително при влизане в страната от България ще се изисква отрицателен PCR тест.

По информация на посолството ни в Берлин е задължителна и 10-дневна карантина, като в зависимост от режима на отделните федерални провинции са възможни различни специфики.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова призова прокуратурата да се самосезира за сигналите на Илчовски за Борисов
Корнелия Нинова призова прокуратурата да се самосезира за сигналите на Илчовски за Борисов
Окръжният съд в Пловдив остави в ареста обвиняемия за катастрофата на Околовръстния път
Окръжният съд в Пловдив остави в ареста обвиняемия за катастрофата на Околовръстния път