Зелените коридори за ваксинация може да продължат работа и след 9 май

от БНТ
09:44, 06.05.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината

Положителното от последната седмица е, че Институтът "Робърт Кох" извади България от списъка на високорисковите зони. Това заяви в началото на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов. В момента България вече е на 20-о място по заболеваемост и на второ по смъртност в Европейския съюз.

"Вече сме само рискова зона. Това е заслуга на всички нас", каза той.

Отчита се трайна тенденция на намаляване на заболеваемостта, намалява и броят на хоспитализираните пациенти с COVID-19. Ръст има обаче в броя на починалите, които са 164. В болници се лекуват 6158 души , като от тях 599 се нуждаят от интензивни грижи.

"По отношение на пациентите в лечебни заведения се вижда, че намаляват хоспитализираните. По-малко са и случаите в интензивните структури. Вече имаме спокойствие в лечебните заведения, има повече пациенти в структурите за неинтензивно лечение в 4 области - Благоевград, Силистра, Шумен и Стара Загора", акцентира той.

32482 дози ваксини са поставени за денонощието. В празничните дни най-много ваксинации са поставени в лечебните заведения за болнична помощ, отчете още проф. Костадин Ангелов. Предпочитана остава ваксината на "Пфайзер".

"Аз казах, че преследваме целта от 50 хиляди ваксинирани на ден през месец май. Скоро ще стигнем 1 млн. ваксинирани българи, заедно с преболедувалите ще имаме над милион и половина защита", заяви здравният министър в оставка.

Най-много поставени ваксини са във възрастовата група между 25 и 49 години, следвани от възрастовите групи от 60 до 69 г., от 70 до 79 г. и над 80 години.

До месеци може да започне ваксинацията и на деца над 12 години?

Има възможност зелените коридори за ваксинация да продължат да работят и след 9 май. "Това зависи от броя дози, с които разполагаме", уточни Ангелов.

"Постигнахме много, с много по-нисък индекс на мерките и това се дължи на хората, които повярваха в науката и се държаха здраво за нея", повтори за пореден път здравният министър в оставка. "Скоро всички мерки ще са само един лош спомен", уверен е той.

Коронавирусът мутира по-малко от вируса на СПИН и на грипа, отчете проф. Тодор Кантарджиев. "У нас се следи внимателно процеса на мутации. Британският щам е 100% в България. Засега няма от другите щамове", съобщи директорът на Националния център за заразни и паразитни болести.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кои са хората в машините, които участват на военните паради
Кои са хората в машините, които участват на военните паради
ГЕРБ оттегля Красимир Ципов като кандидат за председател на ЦИК
ГЕРБ оттегля Красимир Ципов като кандидат за председател на ЦИК