ГЕРБ оттегля Красимир Ципов като кандидат за председател на ЦИК

от БНТ
09:30, 06.05.2021 (обновена)
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

Ние взехме решение да оттеглим г-н Красимир Ципов като кандидатура за председател на ЦИК. Това заяви лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов на брифинг на партията по повод новия състав на комисията.

Ние бяхме храбри и затова понасяме и доста удари. Неслучайно иконата на Свети Георги е как пробожда многоглавата ламя, каза в началото на брифинга Борисов по повод днешния празник на Българската армия.

Вчера станахме свидетели на това, че всички други партии решиха реално да избягат от отговорност. Единствено ние предложихме кандидатура, защото през всичките години сме доказали, че се отнасяме изключително отговорно към това как да протече изборния процес, заяви самият Красимир Ципов.

Аз не се притеснявам от това, че съм номиниран за председател на ЦИК и мога да бъде определен като такъв. Имам 15-годишен опит и целият ми юридически опит е свързан с нормотворческа дейност и правоприлагане, подчерта Ципов.

Помолих г-н Борисов дали да не бъде оттеглена моята кандидатура.

Смятам, че ние не трябва в предстоящите два месеца да получаваме всекидневни атаки и обвинения, че ГЕРБ е единствената, която имаше смелостта да предложи председател и да носи отговорността, допълни Ципов.

Хората очакват решения. Този парламент показа, че те решения нямат, освен да атакуват Борисов, каза още премиерът в оставка.

Извършен е "престъпен заговор", подчерта лидерът на ГЕРБ. Само че няма да им мине номерът, допълни Борисов.

Те можеше да си направят правителство, но с действащ парламент. Сега вече като знам как ни "сготвиха" в този капан стъпка по стъпка, знам и лятото какво ни готвят. Затова се готвим с още по-голяма сила да се врежем в тях на изборите и да има парламент, допълни още Борисов.

Партиите представиха кандидатите си за ЦИК, Красимир Ципов е единствената номинация за председател

Ще извадят още "кошаревски свидетели". Платили са на хора да говорят. Това заяви Борисов по повод вчерашния скандал в правната комисия вчера.

"Не го познавам" - категоричен беше Борисов относно Светослав Илчовски, който се представи пред комисията като крупен предприемач в областта на земеделието и собственик на обработваеми земи във Врачанско. Разказа, че опитите да бъде рекетиран започнали още през 2011 година, но успявал да се справи. В последно време обаче, по думите му, натискът се увеличил. Твърди дори, че лично му позвънила регионалната министърка.

Скандал в Комисията по ревизия, оглавявана от Мая Манолова

Все още мисля като премиер, дано се отърся от това, защото с тези хора трябва да се работи по друг начин.

И като знам колко много похарчихме за тези избори, които все едно отиват в канала, а след 2 месеца ще са същите резултати - или ще сме първи или втори, ще влезем в конституционна криза, смята премиерът в оставка.

Ами, ако дойде следваща вълна и няма кой да реагира - от това се притеснявам. Хубав, лош, трябва да има парламент, подчерта Борисов.

Според вицепремиера Томислав Дончев е необходим дълъг хоризонт за държавното управление. Ако работим с правителство с хоризонт 3 - 4 месеца, това означава все едно да крепим държавата права, образно казано, допълни той.

Борисов: Месеци наред ще продължи служебното правителство

През вчерашния ден президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените политически сили за новия състав на Централната избирателна комисия. Той се обърна към политическите формации като им припомни, че за избора на комисията ще се действа по начина, който те сами са определили с промените в Изборния кодекс.

От ГЕРБ-СДС изразиха недоумение защо първо се избира ръководството на ЦИК, а след това се изслушват кандидатите. Смятат и, че методът за разпределение на мандатите за най-голям остатък ги ощетява. Президентът им отговори, че мястото за този дебат било в пленарна зала.

ГЕРБ-СДС ще има четирима представители в изборния орган, с по трима са "Има такъв народ" и БСП, по двама имат ДПС и коалицията "Демократична България" и един представител ще има "Изправи се! Мутри вън!".

Предложението на ГЕРБ-СДС за председател на ЦИК е Красимир Ципов. Това беше и единствената номинация за председател. Предложенията за членове на ЦИК от ГЕРБ са Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Зелените коридори за ваксинация може да продължат работа и след 9 май
Зелените коридори за ваксинация може да продължат работа и след 9 май
37 военни машини на демонстрацията на сухопътните войски в Казанлък
37 военни машини на демонстрацията на сухопътните войски в Казанлък