НОВИНИ

В Деня на храбростта: Почит и признателност към Българската армия

bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 06.05.2021 (обновена)
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Цяла България чества Деня на храбростта и празник на Българската армия на днешния 6 май.

За втора поредна година в пандемия, за да защити здравето ни, армията не ни събира на площада, а пред екрана и вместо тя да дойде при нас, ние отидохме при армията - заедно, чрез БНТ и специалното предаване "Денят на храбростта", в което ви направихме съпричастни към официалните чествания и демонстрациите на силите на армията.

Днес отдаваме почит и на Свети Георги Победоносец, един от най-почитаните светци в християнството. А Георги е най-популярното мъжко име в страната - днес имен ден празнуват близо 230 000 души. Бъдете честити и храбри!

От 9:30 ч започна тържественият водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Почит и признателност пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България беше отдадена пред Паметника на незнайния воин.

Денят на храбростта и празник на Българската армия беше отбелязан и с отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции.

Водосвет на бойните знамена и знамената-светини бе отслужен от Негово Преосвещенство Герасим, епископ Мелнишки, главен секретар на Светия синод на Българската православна църква.

Проявите по повод празника са организирани в София и в гарнизони Казанлък, Варна и Пловдив. Държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев участва в тържествения водосвет на бойните знамена.

Президентът прие почетния строй на представителните части на Българската армия и поднесе венец пред Паметника на незнайния воин, след което се състоя тържественият марш на представителните роти на въоръжените сили.

В тържествения ритуал участваха Гвардейският представителен духов оркестър и 7 представителни блока на Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции с близо 350 военнослужещи.

След водосвета президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов почетоха паметта на загиналите за свободата и независимостта на Родината с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин. При изпълнението на химна на Република България бяха произведени 20 артилерийски салюта.

Военнослужещите от представителните части преминаха в тържествен марш, а различни типове самолети и вертолети на Военновъздушните и Военноморските сили демонстрираха авиационните си способности.

Авиошоуто в небето над София започн с полет на вертолет „Кугар“ с националния флаг. Включиха се екипажи от авиобази Крумово от състава на ВВС и „Чайка“ от състава на ВМС. Гражданите видяха изпълнение на полети с вертолети „Кугар“, „Ми-24“, „Бел“, „Пантер“ и „Долфин“. След тях в различни формации прелетяха самолети „Пилатус“, L-410, „Спартан“, L-39, Су-25 и МиГ-29. Те бяха пилотирани от военнослужещи от авиобазите в Долна Митрополия, Враждебна, Безмер и Граф Игнатиево от състава на ВВС.

Веднага след представянето на военната авиация в столицата в гарнизон Казанлък започнаха демонстрациите на бойната техника на въоръжение в Сухопътните войски.

В студиото на предаването "Денят на храбростта" Христина Христова и Спас Кьосев показаха на зрителите различните лица на храбростта – новите български войници – участници в мисии, лекари под пагон, спасители при бедствия.

29 камери на БНТ предават на живо от въздуха, по водата и на сушата с преки включвания от София, Варна, Благоевград, Русе както и от полигоните в Црънча и Казанлък, от летищата в Граф Игнатиево и Враждебна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1635 са новите случаи на COVID-19 за денонощието
1635 са новите случаи на COVID-19 за денонощието
Предимно слънчево и по-топло време в празничния ден
Предимно слънчево и по-топло време в празничния ден