НОВИНИ

Защо регионалните избори в Мадрид имат и национално значение?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:50, 05.05.2021
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Впечатляваща победа на Народната партия на регионалните избори в Мадрид. Консервативната формацията удвоява мандатите си в местния парламент, но въпреки това няма да може да управлява самостоятелно. Исабел Диас Аюсо - регионалният премиер от Народната партия, е големият победител.

На какво заложи Аюсо по време на кампанията, кой напуска политиката след вота и защо регионалните избори имат и национално значение?

Бурна радост в щаба на Народната партия.

"Благодаря Ви, че пишете историята. Днес започва нова глава от историята на Испания, защото от тук - от Мадрид, от нулевия километър, ние ще възстановим гордостта, чувството на принадлежност, културата на полагане на усилия, и най-вече съвместното съществуване, единството и свободата, от които Испания има нужда", заяви Диас Аюсо.

Силният коз на Аюсо - противопоставяне на стратегията на централните власти за ковид ограниченията. По нейно разпореждане заведенията в региона Мадрид останаха отворени - въпреки препоръките на правителството и големия брой заразени. Тя спечели от този ход, въпреки упреците, че мисли за бизнеса, а не за здравето. Народната партия ще има 65 мандата в 136 местния парламент, това е само с 4 по-малко от необходимите за мнозинство. Най-вероятният коалиционен партньор на Народната партия е крайно-дясната Вокс, която печели 13 мандата.

Аюсо обяви, че резултатите от вота са началото на края на управлението на правителството на малцинството на премиера Педро Санчес от Испанската социалистическа партия. За левите партии изборите са пълен разгром - заедно те печелят 58 мандата. След тежкото поражение основателят на партията "Подемос" и бивш вицепремиер в кабинета "Санчес" обяви, че напуска политиката.

"Напускам поста и политиката. Ще остана дълбоко отдаден на страната си. Но няма да бъда пречка за обновяването на ръководството, от което нашата политическа сила се нуждае", каза Пабло Иглесиас.

Безапелационният успех на Народната партия в региона Мадрид, в който управлява вече 26 години, засилва позициите на партията на национално ниво.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Живко Миланов: Лицензът е застрашен, тежко е
Живко Миланов: Лицензът е застрашен, тежко е
Левски прекъсна негативна серия срещу Царско село
Левски прекъсна негативна серия срещу Царско село