НОВИНИ

Българско семейство прави къщички на колела - колко струват уикенд домовете?

bnt avatar logo
от БНТ
21:34, 05.05.2021
13220
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

Как и защо българско семейство от Русе се захвана с бизнес в изработването на къщички на колела? Не каравани, а малки, висок клас дървени къщички, по избор и архитектура на клиента, които обаче са подвижни. Някои са съвсем малки, само 8 квадрата, но има и по-големи. Ковид също е помогнал тази пазарна ниша да се развие.

Основно клиентите са от Европа, като Германия и Франция, но все повече интерес се заражда и у нас. Къщичките са предпочитани от хора, които искат да избягат от шумните курорти и 5-звездните хотели. Наричат ги още уикенд домове - какво представляват и колко струват?

Като архитект Христина Христова се чуди как да разгърне тясното пространство в квартирата си в Лондон. Бързо игнорира идеята за каравана, но от нея запазва колелата и със съпруга си строи първата си мобилна, дървена къща.

"Беше пълен експеримент, направихме я двамата със собствени ръце и ни донесе голямо удоволствие и след като я занесохме на един къмпинг, имаше огромен интерес от страна на хората. Тогава се роди идеята да го направим бизнес", разказа Христина.

Досега са построили 10 пътуващи къщи, които покриват очакванията за комфорт и на най-капризните клиенти. Изработени са естествени материали, площта им варира между 8 и 30 квадратни метра, с прозорци на покрива, соларни панели, и, разбира се, модерни мебели. А в пандемията поръчките не спират да валят.

"Ковид кризата, стоенето вкъщи затворени в апартаментите, подсили нуждата да имат хората някакво място, което да е сред природата и да си почиваш по-различен начин. Но имаше голям застой с доставките в един момент, което, слава Богу, е преодолян и работим в темпо", допълни архитектът.

За да успеят със сроковете, се наложило да наемат още двама служители и не спират да работят на пълни обороти.

"Материалите са австрийски, обработваме ги във вана с импренгнанти, после ги режем на необходимите размери, създават се панелите, монтаж на шперплати, вата, електро, ВиК. След това идва фирма с мебелите", обясни Ивелин Георгиев, който е производител на мобилни къщи.

"Аз съм бояджийката на отбора, защото аз се включвам в крайния етап, когато има нужда още две ръце да помогнат", коментира Христина.

Пътуващите къщи пристигат на адреса, който може да е и в гората, със специална платформа за извънгабаритни товари, която се изработва според размерите им. А новодомците са предимно хора със "зелено мислене".

"Слагат си ги на труднодостъпни места, ходят си за уикендите, децата играят в някакви поляни, в гората. Използват чужденците компостни тоалетни, инсенератори, които са доста скъпи", каза още Ивелин Георгиев.

Чужденците поръчват атрактивните къщи не само, за да живеят в тях. Използват ги и за бизнеса си.

"Най-интересните проекти, които сме работили, е за една винарна в Северна Австрия, която ни накараха да направим мобилна дегустационна на техните вина, за да си я сложат в лозята", разказа Христина.

Домовете на колела струват между 20 и 40 000 евро без ДДС, но могат да издържат и сто години, стига да се поддържат правилно.

"Не са евтини, оскъпява ги самият материал, трудът, който полагаме, по-скъпи материали, дограмите са от алуминий, дървесината е по-специална, суха", обясни Ивелин Георгиев.

Засега само едно българско семейство си е поръчало мобилен дом, но Христина Христова не губи кураж, че новата тенденция за микроживот ще придобие повече популярност и у нас.

"Има плахи опити в тая посока. Модата на клемпингите започва да идва и тук", смята тя.

А докато българинът се реши да инвестира в дом на колела, младото семейство от Русе на всеки три месеца товари на платформата дървени къщи за Франция, Германия, Австрия и Гърция.

Репортер: Даниела Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски прекъсна негативна серия срещу Царско село
Левски прекъсна негативна серия срещу Царско село
След протеста на българите от Западните покрайнини: МЗ промени заповедта си
След протеста на българите от Западните покрайнини: МЗ промени заповедта си