НОВИНИ

Българите от Западните покрайнини излизат на протест заради ограниченията

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:27, 05.05.2021
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Българите от Западните покрайнини излязоха на протест на българо-сръбската граница. Те протестират, защото откакто България е в извънредна епидемична обстановка, не могат да влязат в страната ни без PCR тест или без поставена ваксина. Мнозина от тях са с двойно гражданство, живеят на 10 километра от границата и работят у нас и всяко отиване до работата им струва над 100 лева за PCR тест. Друг проблем е, че дори да имат тест или ваксина, не могат да минат през най-близкия граничен пункт и им се налага да пътуват поне по 6 часа всеки ден.

Проблемът им е стар, колкото старо е извънредното положение. Ако работят по-далеч от Кюстендил, всяко отиване до работа им коства над 100 лева за PCR тест. Тази непосилна ежедневна такса раздели семейства от двете страни на границата. И не само.

"Не можем да си платим най-обикновена фактура на телефона, не мога да си регистрирам колата, не мога да си платя данъците", обяснява Радко Стоянчов.

"Този пункт е въпрос на оцеляване на това малцинство, защото вече 3 месеца и половина сме разделени от България", казва Иван Николов.

От този месец по най-новите правила могат да си спестят ежедневния PCR тест, ако са ваксинирани. Но дори тогава пътуването им през Олтоманци се оказва невъзможно.

"И с PCR тест, и сме ваксинирани, трябва да ходим 300 км за Димитровград", каза недоволна .

Могат да преминат единствено през Калотина, което удължава пътя им с близо 4 часа.

"Да пътуваме до Калотина - 300 км, да пътуваме до Кюстендил още 300 - това са 600 км. Това е един абсурд", коментира Новица Божилов.

След репортаж на БНТ: Омбудсманът настоява здравният министър да помогне на българите в Босилеград и Цариброд

Външното ни министерство изрази подкрепа за българите от Западните покрайнини. Омбудсманът също. Отговорните институции за решаване на проблема обаче са други. Здравното министерство отдавна отговаря, че според заповедта хората, които работят в България, но живеят в Западните покрайнини, са "погранични работници". И би трябвало да могат да минат през Олтоманци без PCR тест. "Гранична полиция" обаче не приема това и допуска единствено хора, които работят не по-далеч от Кюстендил.

"Не искаме да се чувстваме граждани втора ръка. Ние все пак, позволете ми, тук изцяло чисто българско население живеем", казва Александър Димитров.

"Ние бяхме търпеливи, чакахме 4 месеца, не правихме протести. Сега сме вече готови и за граждански протести", категоричен е Новица Божилов.

И точно защото проблемът им е стар, но нерешен, обмислят да стигнат и до съда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев потвърди: Избори на 11 юли, служебният премиер ще е мъж
Радев потвърди: Избори на 11 юли, служебният премиер ще е мъж
Детето, намерено мъртво в кв. "Факултета", е живеело там отскоро
Детето, намерено мъртво в кв. "Факултета", е живеело там отскоро