НОВИНИ

Деца преобразиха стар роял в арт инсталация

Айше Сали
от Айше Сали
19:57, 05.05.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Още
Слушай новината

Малко преди великденските празници художникът Иван Яхнаджиев и децата от Италианския лицей в София завършиха последния си проект, който типично в техен стил показва, че могат да преобразят всичко. В случая става дума за стар роял, който вече е арт инсталация.

В изкуството на Иван Яхнаджиев няма непотребни вещи. Стари моливи, изхабени маркери и дори сухият хляб от училищния стол стават част от голяма идея. Така в Италианския лицей талантът на художника среща въображението на децата.

"По този начин те стават съпричастни, защото когато дойдат през междучасието или в отделни часове да ги подреждат, то е един релакс за тях и мисля, че е една нова форма на общуване между децата и изкуството. И наистина, те успяха да направят изкуство. Тук имаме над 20 пана, които са изградили и вече поколения оставиха своя почерк в училището", заяви Иван Яхнаджиев.

Талантът им вдъхва нов живот и на стария роял. Подарък е от италианското посолство, защото звукът от клавишите вече не е добър.

"Накрая и ние с децата го разглобихме на 10 плоскости. Успяхме да облепим с флумастери, копчета, мъниста, с каквото децата донесат, след което ги композирахме по този начин. И децата продължават да ме питат: ама сега ще свирим ли? И тези стотици детски ръце, които го изрисуваха заедно с мен и преди това онези десетки ръце, които са свирили на него – магията стана. Музиката стана, без да свири пианото и това ни направи щастливи", допълни Иван Яхнаджиев.

100-годишният роял пази в тайна имената на музикантите, докоснали клавишите му. Сега обаче пише нова история.

"Даже се заинтересувахме как е стигнало до България – с влак ли, с каруца ли, защото това е някъде през 20-те години, когато са носели и този паметник, който е пред Народното събрание, тогава е дошло и пианото. Тогава Италианското посолство е било по-голямо и там са правили едни страхотни вечери, съпроводени с музиката на този роял", каза още художникът Иван Яхнаджиев.

След четири месеца в творчество, работа и забавление, роялът вече е арт инсталация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК за отношенията София-Скопие: Търси се път за споразумение
ЕК за отношенията София-Скопие: Търси се път за споразумение
Милен Керемедчиев: Ще има и други изгонени дипломати
Милен Керемедчиев: Ще има и други изгонени дипломати