НОВИНИ

Парламентът отхвърли намаляването на партийната субсидия на 1 лев

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:00, 05.05.2021
Чете се за: 06:47 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът отхвърли намаляването на партийната субсидия от 8 лева на 1 лев след повече от 4 часа дебати.

Депутатите приеха на първо четене предложението на БСП да се преизчислят пенсиите.

Повече от 8 часа продължи обсъждането на само три точки от дневния ред, повечето от които няма да минат на второ четене заради липса на време на това Народно събрание.

Надиграване с предложения за законопроекти разиграха днес парламентарните сили. Беше отхвърлено в дневния ред да влязат промените на "Демократична България", които предвиждат закриване на спецсъдилища и прокуратури. Мотивът, че докладите са внесени едва днес след началото на заседанието, прие се обаче да се обсъжда създаването на комисия за полицейското насилие през миналото лято. Това предизвика размяна на реплики, а ДПС призова за диалог в предизборната кампания.

"Някои колеги не са разбрали, че БСП днес връщат мандата за съставяне на правителство. Народното събрание приключва най-вероятно още тази, ако не следващата седмица. Тук разглеждаме нови анкетни комисии, КСО. Всички знаем, че ние няма да заседаваме другата седмица. Очевидно няма да има второ четене на тези закони. Тук сме в предизборна кампания очевидно и превръщаме Народното събрание в посмешище", заяви Tома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Депутатите няма да си намаляват заплатите

"Факт е, че се намираме в предизборна кампания, която се изразява не само, но така ми прави силно впечатление, в лъжи. В някои дни и по две лъжи се леят като вчерашния например. Не е зле, ако някои в ГЕРБ, ако въобще има усещане за самостоятелно мислене, да помолите премиера да спре с експлоатацията на тези теми", допълни Христо Иванов - председател на ПГ на "Демократична България".

"След предстоящите предсрочни избори е необходимо да има такова Народно събрание, което да може да излъчи и действащ кабинет. Призоваваме всички партии в 45-ото НС да загърбим партийните интереси и да проведем кампания, която да не създаде условия за още по-голяма криза след предсрочните избори. Без да забравяме, че там, където свършва диалогът - там свършва и парламентарната демокрация", добави Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС.

И последва 4-часов дебат по законопроект на "Има такъв народ", който предвиждаше партиите да получават по лев субсидия на глас вместо 8. Депутатите го отхвърлиха. Повечето изказвания от различни парламентарни групи бяха в посока, че първо трябва да се направят законодателни промени и да се изясни как ще се финансират партиите и тогава да се говори за намаляване на субсидията.

Слави Трифонов: Не успяхме да направим държавната субсидия за партиите да стане 1 лев

"Демократична България" няма, поне аз и "Демократична България" няма да подкрепим субсидия 1 лев, защото въпросът е принципен и то е за здравето на българската демокрация", коментира Атанас Славов от "Демократична България".

"Трябва да има публично финансиране, трябва да има размер и трябва да се води дебат и по това дали да бъде само такъв принципът. Защото в Германия финансирането е едно евро на глас, но има още два стълба, два много мощни стълба на финансиране на политическите партии", заяви Йордан Цонев от ДПС.

"Вотът на тези, които искаха да накажат големите партии, ще се използва именно в интерес на тези партии, когато отмахнете публичното финансиране и изпратите всичко в сивия сектор, тези, които привилегироват корпоратизма, клиентализма, тези, които са свикнали да трупат пари по този начин, именно те ще бъдат улеснени", отбеляза Крум Зарков от БСП.

"Когато дойдат спонсорите, те не ви дават ей така, дават ви, за да получат", подчерта Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!".

"Лицемерие е, ако не се изпълни волята на българския народ. Сега много хора кършат пръсти, че са преспали референдума. Истината е, че дори да не го бяха проспали, резултатът щеше да е същият. Има воля на българския народ, всичко останало г-жа Дончева е лицемерие", каза Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

В ранния следобед лидерът на "Има такъв народ" коментира във Фейсбук, че не са успели да гласуват субсидия от 1 лев, защото само те са гласували "За". Казва, че е ясно, че хората не искат да дават милиони на партиите, но партиите искат да си ги взимат. И че даже щели да си направят закон, за да си взимат милионите.

Предпоследно: депутатите приеха преизчисление на пенсиите

Заради дългия дебат по субсидиите депутатите се скараха за това докога да продължи заседанието им. Прие се да обсъдят и предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите.

"Няма такива средства в ДОО, за да се предвидят трябва да се направят промени в бюджета и в ДОО", каза Димитър Главчев от ГЕРБ-СДС.

"Донесохте от 9 кладенеца вода, за да докажете, че трябва да имате милиончета във вашата субсидия. А за българските пенсионери няма пари. Ще намерите", коментира Мика Зайкова от ПГ на "Има такъв народ".

"Приканвам ви да гласуваме този законопроект, за да могат българските пенсионери да имат искрица светлина в тунела, който им оставихте", каза още Манол Генов от БСП.

Последна точка за днес остана създаването на комисия, която да провери законността на имотите на Ахмед Доган в Росенец, предложена от "Демократична България".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха авиоснаряд от Втората световна при ремонта на трамвайното трасе по бул. "Македония"
Откриха авиоснаряд от Втората световна при ремонта на трамвайното трасе по бул. "Македония"
Отпада карантината за влизащите в Албания от Гърция и Република Северна Македония
Отпада карантината за влизащите в Албания от Гърция и Република Северна Македония