НОВИНИ

Идва сезонът на баловете - как да подарим щастие чрез инициативата "Подари бал"

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 05.05.2021
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Слушай новината

Идва сезонът на баловете. От известно време в България се наложи хубава традиция - да подариш тоалета от бала си. Така дрехата, облечена един единствен път от някой, носи голяма радост на друг.

Фабиана е на 18 години и вече е студентка по политология. Завършила е миналата година и вълнението от бала още не я е напуснало.

"Знам, че средното образование не е нещо кой знае какво, знам, че почти всеки човек го завършва. Но да видиш, че толкова хора са се събрали заради теб, че са горди с теб - твоето семейство, твоите приятели и наистина сега най-накрая си завършил. Заслужава си една вечер да се почувстваш специален", заяви 18-годишната Фабиана Върбанова.

Затова Фабиана иска да предаде нататък това усещане, като подари роклята си на друго момиче.

"Много хора ще кажат, че балната рокля е скъп спомен и не биха взели подобно решение. Аз мисля друго. Не съм от хората, които се привързват към вещи. Взех роклята, за да се чувствам специална на бала си, за да бъда също толкова красива, колкото и другите момичета, че дори и повече. Но искам да я дам на друго момиче, за да се чувства и тя също толкова специална, пък откъде да знаеш - може на нея да ѝ седи още по-добре", допълва Фабиана.

И тук на помощ идва Ванеса Кьосина, която също като Фабиана, преди няколко години решила да подари тоалета си. И така, спонтанно, подела инициативата "Подари бал".

"Идеята се роди през 2019 година, когато реших да подаря своята бална рокля на момиче, което няма възможност да си купи такава. След това се замислих, че мога да направя нещо много по-голямо и да зарадвам не само едно, а повече момичета и момчета", коментира Ванеса Кьосина, бизнесдама, инфлуенсър и маркетинг специалист.

Ванеса е маркетинг специалист с развити профили в социалните мрежи и когато създава страницата във Фейсбук "Подари бал", инициативата ѝ бързо достига хора
от цяла България.

"На страницата качваме абсолютно всеки един тоалет, с описание, което включва имената на дарителя, височината, размерите на самия тоалет. След като получателят си избере бална рокля или костюм ги свързвам с дарителя, след което дарителят изпраща роклята или костюма и покрива следователно всички разходи по доставката", допълва Ванеса Кьосина.

По думите ѝ е много по-трудно да се намерят получатели, отколкото дарители.

"Познати на получателите се свързват с нас. Случвало се е дори директори на училища и учители да се свързват с мен", каза още Ванеса Кьосина.

Но колкото и добри помисли да има човек, се намират и недоброжелатели.

"Доста хора се опитват да се възползват от чуждата доброта. Обясняват ми, че имат средства, просто искат точно моята рокля, или пък, че дъщеря им има бал 2025 г., но искат да я вземат отсега. Ще търся до последно кандидатката си и да, тя ще има нужда, няма да избера някой случайно", коментира Фабиана Върбанова.

Дарители има много - от Монтана, Лом, Вълчедръм, Велико Търново, Пазарджик. И за всеки нуждаещ се има нещо по негови размери и вкус. Някои рокли и костюми дори не
намират втори собственик.

"За нас най-важно е дрехите да са запазени и да са в добро състояние, както и, разбира се, и аксесоарите и обувките. Всичко се проверява предварително и това го обсъждаме заедно с дарителите", коментира Ванеса Кьосина.

В каузата се включват и момичета, и момчета. А освен роклите и костюмите, хората помагат и с друго.

Някои предпочитат да покрият разходите за грим, маникюр, прическа, за транспорт, а има хора, които също предоставят и транспорт.

"Според мен няма нищо по-прекрасно от това да знаеш, че някой е щастлив заради теб. Определено ти ще бъдеш два пъти по-щастлив", смята Фабиана.

И макар да е само на 18, тя е научила един от най-важните уроци в живота, че чистата радост е много по-ценна от външното лустро.

"Има го това надпреварване коя рокля колко пари е, от кой дизайнер е, личният бал на даден човек с колко хора е, на друг с по-малко. Което е пълна глупост. Истината е, че се събираме за последно. 12 години сме прекарали с тези хора. Това трябва да е вечерта, в която наистина да си поплачем, да се посмеем, като за последно", коментира Фабиана Върбанова.

Ванеса Кьосина призова абитуриентите в нужда да не се срамуват и, ако имат нужда от такава помощ, да се обърнат към тях. По думите ѝ всички абитуриенти, на които помагат, остават напълно анонимни.

Миналата година баловете не се състояха, но Ванеса, както и Фабиана, се надяват тази пролет да имат възможност да зарадват отново много млади хора.

"Трябва да си помагаме. Бих призовала хората да правят добро и да помагат на хората в нужда", каза още Ванеса Кьосина.

Автор: Матея Маринова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпада карантината за влизащите в Албания от Гърция и Република Северна Македония
Отпада карантината за влизащите в Албания от Гърция и Република Северна Македония
Ученици от Чепеларе направиха най-икономичния електромобил
Ученици от Чепеларе направиха най-икономичния електромобил