НОВИНИ

Последно заседание на МС? Борисов благодари на министрите си

Александър Марков
от Александър Марков
18:20, 05.05.2021
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът в оставка Бойко Борисов призова за бързи избори още през юни. Това стана на последното редовно заседание на правителството, на което той благодари на министрите си. Преди да се оттегли, кабинетът отпусна близо четвърт милиард лева за удължаване на антикризисните мерки за подкрепа на бизнеса и заетостта.

На може би последното редовно заседание на това правителство, преди властта да бъде поета от служебен кабинет на президента Румен Радев, премиерът в оставка Бойко Борисов призова за бързи избори.

Обвини Парламента в популизъм, изрази увереност, че и при новия Изборен кодекс ГЕРБ ще бъдат първи, и очерта вече основни приоритети в предизборната си програма.

Кабинетът подсигури средства за антикризисните мерки до края на май, за детски градини, училища и манастири.

Накрая - Борисов благодари на министрите си.

Изборите не бива да закъсняват, смята премиерът в оставка Бойко Борисов.

"След като се видя, че само за седмица се изчерпа този парламент и всичките им приказки останаха само популистки и подведоха хората, може максимално бързо да се насрочат избори, за да има редовно правителство, което още юни да решава какво трябва да се прави", заяви министър-председателят в оставка.

Според Борисов кабинетът трябва да подсигури пари за мерките и за месец юни.

"Разбира се, служебното правителство може да ги отхвърли. Ние сме длъжни и за месец май да подсигурим всичко, тъй като, за съжаление, виждате, минаха повече от месец от изборите и до този момент единственото, с което се занимават в Парламента, е да сменят Изборния кодекс. И по него мисля, че ще се справим най-добре от всички", допълни Борисов.

240 млн. лв. бяха отпуснати за мерките против кризата. 117 млн. лв. за мярката 60 на 40.

"До момента по нея са изплатени 1,158 млрд. лева и са запазени над 300 000 работни места", заяви Борисов.

Кабинетът отпусна 120 млн. лв. за четири мерки.

25 млн. лева - за компенсиране на работещите в затворени сектори със 75% от осигурителния доход, по която се компенсират близо 52 000 работници.

"Мярката "Заетост за теб", с която да помагаме на работодателите да разкриват нови работни места и да назначават безработни за до 6 месеца, като покриваме минималната работна заплата, 50 млн. лева", обясни премиерът в оставка.

За осигуряване на детегледачки бяха отделени 23 млн. лева. 1,2 млн. - за строителство на детски градини и училища. Според Борисов равносметката е, че неговото правителство е направило повече от много други в образованието, здравеопазването, отбраната и външните работи.

"За българските пенсионери - освен регулярното повишение на пенсиите, ние повече от година сигурно и по 50 лв. на всички пенсионери допълнително се дадоха, това са милиарди, които влязоха директно в джоба на хората", категоричен беше Борисов.

Правителството осигури 1,27 млн. лв. за изграждане на детски градини и училища

Очерта приоритет номер едно за ГЕРБ на следващите избори:

"Ние трябва да си поставим при следващо управление една година - година и половина, максимум, ама със срок, да няма гишета в България. Това ще го заложим в нашата програма като първа точка", коментира премиерът в оставка.

Накрая - благодари на екипа си.

"Накрая искам да благодаря на всички Вас за работата, която вършихте до последния момент. Все пак трябва да надграждаме това, което сме направили - благодаря!", завърши Борисов.

Кабинетът може да се събере на още извънредни заседания. Дали ще има церемония по приемане и даване на властта със служебното правителство - предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев даде третия мандат на БСП, от левицата го върнаха (Обзор)
Радев даде третия мандат на БСП, от левицата го върнаха (Обзор)
Румен Радев проведе консултации с политическите сили за новия състав на ЦИК (ОБЗОР)
Румен Радев проведе консултации с политическите сили за новия състав на ЦИК (ОБЗОР)