НОВИНИ

Румен Радев проведе консултации с политическите сили за новия състав на ЦИК (ОБЗОР)

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 05.05.2021
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените политически сили за новия състав на ЦИК. Той се обърна към политическите формации като им припомни, че за избора на ЦИК ще се действа по начина, който те сами са определили с промените в Изборния кодекс.

"Трябва да направим така, че тази Централна избирателна комисия да има 60 дни да работи. Иначе категорично застрашаваме реда в изборния процес. Политическата логика на изборното законодателство диктува политическите партии да намерят консенсус при определяне състава и ръководството на Централната избирателна комисия. Изисква се диалог, спокоен, призовавам. Изисква се конструктивност. Да разсея всякакви манипулации и тиражирани неистини, че президентът посочва и определя, избира състава на ЦИК и ръководството. Категорично невярно", заяви Румен Радев.

От ГЕРБ-СДС изразиха недоумение защо първо се избира ръководството на ЦИК, а след това се изслушват кандидатите. Смятат и, че методът за разпределение на мандатите за най-голям остатък ги ощетява. Президентът им отговори, че мястото за този дебат било в пленарна зала.

"Вървим в обратен ред. Не виждам възможност от НПО-тата да могат да задават въпроси. Това е направено сякаш да се отбие номер", подчерта Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС.

"Точно вашата партия прави внушения, че искам пълна власт. Не посочвам никого, посочвате вие. Никого не избирам, избирате вие. Ако не постигнете съгласие, ще теглим жребий", каза президентът.

"ДБ трайно застъпва тезата, че трябва да вървим към професионален състав на ЦИК. Времето не ни позволи сега", допълни Христо Иванов от "Демократична България".

От ГЕРБ предложиха Красимир Ципов за председател на ЦИК. Кандидатурата не беше добре приета.

Румен Радев: Очертава се изборите да са на 11 юли

"Не можем да подкрепим господин Ципов - той не е забелязан да отстоява върховенството на закона", коментира Христо Иванов от "Демократична България".

"Ципов за председател на ЦИК - това е обида за българските избиратели, няма как да подкрепим такова предложение", заяви Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!".

"Не сме в парламента, където са разрешени подобни публични нападки. Не е почтено госпожа Манолова да говори за изборни манипулации, която сътвори Костинброд", добави Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

"Ние няма да подкрепим председател от ГЕРБ. Тя е компрометирала достатъчно изборния процес", отбеляза Иван Иванов от БСП.

От "Има такъв народ" изненадващо не предложиха председател, а само заместник-председател в лицето на бивш говорител на ЦИК - Камелия Нейкова. Чуха се призиви за преосмисляне относно председателя.

БСП: "Има призив към втората партия да преосмислят".

"Аз няма да карам никоя партия да преосмисля", заяви Румен Радев.

"Тук някой да се превръща в адвокат на друга група, избирайте си председател, номинирайте си", каза Десислава Атанасова.

"Можем да направим жребий, но ще има един плик", категоричен бе президентът Румен Радев.

От "БСП за България", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" предложиха само заместник-председатели, а ДПС секретар - досегашния секретар на ЦИК Севинч Солакова.

Автори: Милена Кирова и Тихомир Игнатов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последно заседание на МС? Борисов благодари на министрите си
Последно заседание на МС? Борисов благодари на министрите си
Борислав Михайлов не може да бъде вписан като президент на БФС
Борислав Михайлов не може да бъде вписан като президент на БФС