НОВИНИ

Радев даде третия мандат на БСП, от левицата го върнаха (Обзор)

bnt avatar logo
от БНТ
18:28, 05.05.2021 (обновена)
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
Слушай новината

Последен връчен и върнат мандат за съставяне на правителство. На фона на протести президентът даде третия мандат на "БСП за България", който беше върнат веднага. Държавният глава ще разпусне 45-ото НС следващата седмица и ще назначи служебно правителство. Румен Радев проведе и консултации с политическите сили за новия състав на ЦИК. Красимир Ципов от ГЕРБ е единственият кандидат за председател.

Така след трите опита, в които 45-ото Народно събрание не успя да излъчи редовен кабинет, държавният глава ще трябва да назначи служебен. А вероятната дата за провеждане на предсрочните избори е 11 юли.

Точно в 11.00 ч. днес президентът Румен Радев връчи на БСП третия проучвателен мандат. От левицата изпълниха решението на Националния съвет на партията и мандатът беше върнат без да има изненади. По всичко личи, че предстои горещо политическо лято, а подготовката на новите избори вече е в ход. Президентът заяви днес, че към служебния кабинет ще бъдат привлечени уважавани експерти без обаче да споменава имена. Големият въпрос оттук нататък ще бъде дали след изборите през юли политическите формации ще успеят да преодолят силното его в името на единството. Президентът Румен Радев предупреди, че след изборите България може да изпадне в конституционна криза, ако партиите пак не успеят да съставят кабинет.

Последното завъртане на политическата рулетка не даде резултат. С връщането на третия проучвателен мандат интригата около съставянето на кабинет приключи. На "Дондуков 2" лидерът на БСП за България призна, че желанието на левицата било да има правителство, което да реши важни въпроси: да приеме социално-икономически мерки, да подготви Плана за възстановяване и устойчивост и да започне истинска ревизия за "разграждането на модела "Борисов".

"В името на тези приоритети подадохме ръка на втората парламентарно-представена партия. Уви, тази ръка не беше поета. Новите политически субекти в Парламента декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство дори с тези надпартийни за България приоритети. В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност да съставим кабинет" каза Корнелия Нинова.

Президентът Румен Радев заяви, че оценява високо решението на БСП да не става мандатоносител на експертно, програмно или друг тип правителство.

"В тази ситуация е ясно, че отиваме към разпускане на Парламента и насрочване на предсрочни избори, но ако и след тези избори стигнем до същата патова ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза. Затова използвам нашата среща да призова всички политически партии и коалиции да избистрят своите приоритети, да преосмислят своето поведение и да потърсят единодействие в името на насъщния дневен ред на България", каза държавният глава.

Румен Радев: Очертава се изборите да са на 11 юли

Президентът Румен Радев заяви, че ще разпусне Народното събрание следващата седмица и с указ ще назначи служебно правителство. Като възможна дата за нови избори очерта 11 юли и обеща, че през следващите напрегнати месеци президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля, а именно да бъде гарант на стабилността в динамичните процеси.

Относно служебния кабинет Радев остана лаконичен - заяви, че към него ще бъдат привлечени уважавани експерти и има намерение да покани авторитетни фигури от левицата, които са изпълнили успешно мисията си в предишното назначено от него правителство.

На излизане от "Дондуков 2" Корнелия Нинова заяви, че не са коментирани конкретни имена и тепърва предстоят разговори с държавния глава.

"Ние сме партия, в която решенията се взимат от колективните органи. Аз не съм нито Бойко Борисов, нито Слави Трифонов да информирам обществото какво ще прави партията по фейсбук", каза още Нинова.

Тя прогнозира, че избори през лятото могат да доведат до ниска избирателна активност. От левицата се надяват следващият парламент да преодолее партийния егоизъм.

"Нито една партия в парламента не си говори с другите партии помежду си. Това е лошото за България, в този парламент нямаше диалог. Надделя партийното его, личният егоизъм, желанието да се отиде спешно на избори, за да се спечелят още повече гласове", допълни Нинова.

Връчването на мандата премина на фона на два протеста пред президентството. Единият в подкрепа на премиера в оставка Бойко Борисов, а другият срещу кабинета му и в подкрепа на президента Радев.

Репортери: Милена Кирова и Тихомир Игнатов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необичайна гледка - сив кит във водите на Средиземно море
Необичайна гледка - сив кит във водите на Средиземно море
Последно заседание на МС? Борисов благодари на министрите си
Последно заседание на МС? Борисов благодари на министрите си