НОВИНИ

Затопляне в близките два дни, захлаждане през уикенда

bnt avatar logo
от БНТ
21:16, 05.05.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

В по-голямата част страната днес температурите се задържаха близки до обичайните за началото на май месец - 20° до 25°, по-ниски по Черноморието: Бургас - 16° , Варна 18°.

Утре температурите на морския бряг чувствително ще се повишат и максималните ще бъдат от 20° до 25°, в останалата част от страната - от 23° до 28°. В София след 21° днес, утре ще бъде около 23°. Ще преобладава слънчево време, с повече облаци в източните райони и по Северното Черноморие, където и ще превали, а на места е възможно и да прегърми. Вятърът ще се ориентира от северозапад, до вечерта в по-голямата част от страната ще отслабне.

За тези, които ще стават рано - минималните температури утре ще са между 8° и 13°, в София около 9°.

В планините повече слънце ще има до обяд. През втората половина на деня облачността ще се увеличава и главно в масивите от Югозападна България ще има краткотрайни валежи, в отделни райони и гръмотевици. Ще бъде ветровито с умерен, временно силен северозападен вятър. Максималните температури в курортите от 7° на Алеко до 14-15° в Боровец и Пампорово.

В по-голямата част от Балканите ще бъде предимно слънчево. В северозападните райони на полуострова, по Адриатическото крайбрежие, както и в планините и планинските райони, в следобедните часове ще превали.

По-често значителна ще е облачността в Западна и Централна Европа, на места с валежи, значителни във Франция, Швейцария и Германия. В крайните североизточни райони на континента ще вали сняг, а рано сутринта и на места на Британските острови, и в Германия дъждът също ще се примесва със сняг.

У нас затоплянето ще продължи и в петък, когато температурите на места ще надхвърлят 30°, а ще бъде и предимно слънчево. Промяна предстои през почивните дни - температурите ще се понижат, ще бъде и ветровито, а в събота в Източна България и Родопите ще има валежи и гръмотевици. В неделя и понеделник ще бъде предимно слънчево, но сутрин твърде хладно, с минимални температури между 3° и 8° и в отделни райони са възможни слани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След протеста на българите от Западните покрайнини: МЗ промени заповедта си
След протеста на българите от Западните покрайнини: МЗ промени заповедта си
Традиционен празничен концерт в Борисовата градина преди Гергьовден
Традиционен празничен концерт в Борисовата градина преди Гергьовден