НОВИНИ

Белгийски фермер премести граничен камък и смали територията на Франция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:50, 05.05.2021
Чете се за: 02:02 мин.
Още
Слушай новината

Белгийски земеделец смали Франция и увеличи територията на Белгия, но и на собствената си нива. Фермерът преместил граничен камък в нарушение с международен договор от 1820 година. Според една от версиите камъкът пречел на трактора му.

Два метра и 20 сантиметра - с толкова белгийски собственик на земеделска земя тихомълком увеличил очертанията на нивата си, като преместил граничен камък, който дели Белгия и Франция. Не преценил обаче, че камъкът стои там от два века и действията му могат да предизвикат дипломатически скандал.

Именно този камък е поставен при първото маркиране на граничната линия между двете държави. Границата е утвърдена официално пет години след поражението на Наполеон край Ватерло.

"Човекът, купил земята, е мислел, че може да променя по своя преценка очертанията ѝ. Но тук става дума за граница между две държави. Това не може да остане безнаказано", заяви кметът на Еркелин Давид Лаво.

Едно от обясненията за преместването на камъка е, че пречел на преминаването на трактора на земеделеца. Той се възползвал от спокойствието в белгийското село Еркелин, но запалени краеведи от съседното френско село Бусини-сюр-Рок забелязали промяната.

"Ако нещо ти принадлежи, то ти принадлежи. Не искаме да ни откраднат два метра", коментира жителка на селото.

Белгийските власти са помолили фермера нарушител да върне камъка обратно, иначе случаят може да бъде отнесен до белгийското външно министерство. И ако в миналото подобни инциденти са водели до свади, днес историята се приема с усмивка и от французите, и от белгийците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Традиционен празничен концерт в Борисовата градина преди Гергьовден
Традиционен празничен концерт в Борисовата градина преди Гергьовден
Русия спира полети на туристи към България, от бранша са притеснени
Русия спира полети на туристи към България, от бранша са притеснени